Thaise krabkoekjes

    Thaise krabkoekjes

    9keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    Deze koekjes, gemaakt van krabvlees en witte vis, gecombineerd met de klassieke ingrediënten uit de Thaise keuken, smaken heerlijk. Serveer met een dipsaus, een knapperige salade en Thaise rijst.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 blikken krab à circa 175 g, uitgelekt en drooggedept met keukenpapier
    • 225 g witte-visfilets, zoals kabeljauw of schelvis, in stukjes gesneden
    • 1 el Thaise rode kerriepasta
    • 1 vers limoenblad
    • 2 el fijngehakte, verse koriander
    • ½ tl fijne suiker
    • snufje zout
    • 1 ei, geklutst
    • 2 wortels, fijngesneden
    • ½ komkommer, fijngesneden
    • 4 lente-uien, fijngesnipperd
    • 2 el arachide- of zonnebloemolie om te bakken
    • Zoetzure dipsaus
    • 3 el witte wijn of wijnazijn
    • 50 g fijne suiker
    • 1 el vissaus (zoals nam pla)
    • 1 verse, rode chilipeper, zonder de zaden en fijngehakt
    • Om te garneren
    • limoenpartjes
    • takjes verse koriander

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwerk het krabvlees en de witte vis in een keukenmachine of met een mixer tot alles goed is gemengd. Voeg er dan de rode kerriepasta, het limoenblad, de fijngehakte koriander, de suiker, een snufje zout en het ei aan toe. Mix opnieuw tot alles goed is gemengd. Verdeel het mengsel in 12 even grote porties. Rol elke portie op tot een bal en klop deze dan een beetje plat, in de vorm van een koekje. Laat afkoelen terwijl u de dipsaus bereidt.
    2. Verhit de azijn, de suiker, de vissaus en 2 el water in een kleine pan tot de suiker is opgelost. Laat dan nog 2-3 minuten koken, of tot een stroperig mengsel ontstaat. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen voor u de chilipeper toevoegt.
    3. Meng de wortels, de komkommer en de lente-uien in een grote kom of in 4 kleine kommen.
    4. Verhit de olie in een grote braadpan met antiaanbaklaag. Bak de krabkoekjes 2-3 minuten aan elke kant, of tot ze goudbruin en gaar zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Garneer met de limoenpartjes en de takjes koriander en serveer de krabkoekjes met de dipsaus en de wortel-komkommersalade.

    Variaties en tips

    • Als u een echt pikante dipsaus wilt, voeg dan ook de zaden van de chilipeper toe. U kunt ook fijngehakte pinda's toevoegen. * • Halveer de hoeveelheid wortels, komkommer en lente-uien en voeg ze aan de dipsaus toe. * • Voor Thaise garnalenkoekjes vervangt u de krab door 225 g gepelde, gekookte garnalen. Of maak viskoekjes met alleen witte vis, gebruik dan 450 g in totaal. * • Probeer als u er de hand op kunt leggen Thaise groene kerriepasta in plaats van rode. Deze is een beetje milder en heeft meer smaak. * • Kunt u geen limoenblaadjes krijgen, gebruik dan de geraspte schil van 1 limoen.

    Pluspunten

    • Krabvlees is een uitstekende vetarme bron van eiwit, en het bevat ook fosfor, dat belangrijk is voor gezonde botten en tanden. * • Een studie waarin de voedingsgewoonten van 5500 Nederlanders werden vergeleken, heeft aangetoond dat mensen die regelmatig vis eten, minder kans op dementie hebben. * • Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van chilipepers maagzweren kan voorkomen. Chilipepers zorgen er namelijk voor dat de maagwand een slijm gaat produceren dat een beschermende laag vormt, waardoor de maagwand wordt beschermd tegen beschadigingen door bijvoorbeeld aspirine of alcohol.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, koper * ✓✓ B6, B12, E, selenium, zink * ✓ B1, foliumzuur, calcium, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren