Thaise rundersoep met mie

    Thaise rundersoep met mie

    11keer bewaard
    50min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Deze smakelijke maaltijdsoep van rundvlees zit boordevol gezonde groenten en mie. U kunt de mie, het vlees en de groenten eerst met eetstokjes uit de soep vissen en daarna de soep met een lepel eten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 15 g gedroogde shii-take paddestoelen
    • 100 ml kokend water
    • 1 l runderbouillon
    • 4 verse limoenblaadjes, gescheurd
    • 1 stengel citroengras, in 3 stukken gesneden
    • 1 teentje knoflook, geperst
    • 1 verse rode chilipeper, zonder zaden en fijngesneden
    • een stuk verse gember van 2,5 cm, fijngeraspt
    • 15 g takjes verse koriander
    • 150 g worteltjes
    • 100 g prei
    • 2 stengels bleekselderij, circa 100 g in totaal
    • 100 g peultjes
    • 100 g paksoi
    • 350 g magere lendenbiefstuk, zonder vet
    • 100 ml vetarme kokosmelk
    • 3 blaadjes gedroogde Chinese eiermie, circa 250 g in totaal
    • fijngeraspte schil en sap van 1 limoen
    • 4 tl vissaus, of naar wens

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 50min  ›  Klaar in:50min 

    1. Doe de paddestoelen in een kleine kom, voeg het kokende water toe en laat gedurende 20 minuten weken.
    2. Giet ondertussen de bouillon in een grote pan en voeg de blaadjes limoen, het citroengras, de knoflook, de chilipeper en de gember toe. Haal de korianderblaadjes van de stengels en leg ze opzij. Snijd de stengels fijn en voeg ze toe aan de bouillon. Dek de pan af en breng de bouillon net aan de kook. Temper daarna het vuur. Laat de bouillon 10 minuten zachtjes koken terwijl u de groenten en het vlees voorbereidt.
    3. Laat de paddestoelen goed uitlekken en giet de weekvloeistof bij de bouillon in de pan. Snijd elke paddestoel overlangs door. Snijd de worteltjes, de prei en de bleekselderij in fijne reepjes van circa 5 cm lang. Snijd de peultjes overlangs door en snijd de paksoi fijn. Snijd het vlees in dunne reepjes van circa 1 cm breed.
    4. Haal het citroengras en de limoenblaadjes uit de bouillon. Breng de bouillon weer aan de kook en voeg dan de worteltjes, de prei en de bleekselderij toe. Dek de pan af en laat 3 minuten koken. Voeg de kokosmelk toe en zet het vuur hoger. Voeg de mie toe als het vocht net begint te koken en breek de mie met uw handen voor u deze in de pan doet. Voeg de paddestoelen en het rundvlees toe, breng weer aan de kook en laat onafgedekt 1 minuut koken. Roer goed en voeg dan de peultjes en de paksoi toe. Laat nog 3 minuten sudderen of tot het rundvlees, de mie en de groenten mals zijn. Voeg de limoenschil en het -sap samen met de vissaus toe en roer goed. Proef en voeg eventueel nog vissaus toe.
    5. Schep de mie, het rundvlees en de groenten voor het serveren met een schuimspaan in kommen. Schenk de kokosbouillon erop en bestrooi met de korianderblaadjes. Serveer onmiddellijk.

    Pluspunten

    • Bleekselderij bevat kalium, een mineraal dat belangrijk is om het vloeistofevenwicht in het lichaam te regelen en zo hoge bloeddruk te voorkomen. * • Kokosmelk is een typisch Thais ingrediënt. De vetarme versie (88% vetvrij) bevat 12 g vet per 100 g in vergelijking met 17 g in gewone volle kokosmelk. * • Peultjes zijn een goede bron van oplosbare voedingsvezels en vitamine C.

    Variaties en tips

    • Vervang de shii-take paddestoelen door 50 g champignons, in plakjes gesneden. Voeg 100 ml extra bouillon toe. * • Als u geen verse limoenblaadjes vindt, gebruik dan 8 gedroogde blaadjes. Gooi de droge stengels weg en verkruimel de blaadjes. * • Vetarme kokosmelk is in de meeste supermarkten verkrijgbaar, maar u kunt ook de helft van gewone kokosmelk gebruiken. * • Deze soep is ook heerlijk met kip. Laat 900 ml kippenbouillon sudderen met de Thaise smaakmakers. Voeg de reepjes wortel en 100 g jonge maïs, overlangs in vieren gesneden, toe (laat de prei en de bleekselderij weg). Laat 5 minuten sudderen. Voeg 4 kipfilets, circa 350 g in totaal, in reepjes gesneden, de geweekte shii-take paddestoelen en hun weekvocht en 50 g fijngesneden lente-uitjes toe. Roer goed, dek de pan af en laat 3 minuten sudderen. Voeg de kokosmelk en 1 pak voorgekookte, vacuümverpakte Chinese eiermie, circa 150 g, de peultjes en de paksoi toe. Roer opnieuw en laat 3 minuten sudderen of tot de kip en de groenten gaar zijn. Maak af met de limoenschil en -sap, de vissaus en de korianderblaadjes.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, niacine * ✓✓ B2, zink * ✓ calcium, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren