Thaise rundvleessalade met papaja

    Thaise rundvleessalade met papaja

    8keer bewaard
    35min


    Maak dit als eerste!

    Deze Thaise salade biedt u de sensationele combinatie van zoete, sappige papaja's, knapperige blaadjes sla en aromatische kruiden. De jasmijnrijst wordt gekookt in bouillon en op smaak gebracht met limoenblaadjes.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 dikke magere lendenbiefstukken, circa 450 g, zonder vet
    • 250 g jasmijnrijst
    • 1,2 l kippenbouillon
    • 4 verse limoenblaadjes, geplet
    • 2 tl zonnebloemolie
    • 2 stevige, rijpe papaja's, geschild, zonder zaden en in schijfjes gesneden
    • ½ kleine komkommer, overlangs gehalveerd en in plakjes gesneden
    • 20 verse muntblaadjes, gescheurd
    • 15 g verse koriander, fijngehakt
    • 1 rode ui in dunne schijfjes gesneden
    • 1 krop bindsla, in blaadjes verdeeld
    • Thaise limoendressing
    • 2 el zonnebloemolie
    • 1 el vloeibare honing
    • fijngeraspte schil en sap van 1 limoen
    • 2 el Thaise vissaus
    • 2 el lichte sojasaus
    • 1 verse rode chilipeper, of naar wens, zonder zaden en fijngesneden
    • 2 teentjes knoflook, geperst
    • Om te garneren
    • 4 el geroosterde pinda's, grofgehakt
    • takjes verse munt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:35min 

    1. Maak eerst de dressing. Meng alle ingrediënten in een kleine kom. Schep 3 eetlepels ervan op de biefstukken en zet ze opzij om te marineren terwijl u de rijst kookt. Zet de rest van de dressing opzij.
    2. Doe de rijst in een pan met de bouillon en de limoenblaadjes. Breng aan de kook, dek af en laat 10 minuten koken, of volg de instructies op de verpakking, tot de rijst gaar is.
    3. Terwijl de rijst kookt, dept u de biefstukken droog met keukenpapier. Verhit een geribbelde, gietijzeren pan of een pan met antiaanbaklaag op een hoog vuur. Smeer de pan in met de olie, voeg het vlees toe en bak het 2½ minuut aan elke kant. Het vlees is dan saignant. Braad het langer als u het half doorbakken of doorbakken wilt. Neem het vlees uit de pan en laat het een paar minuten rusten op een snijplank.
    4. Doe de papaja's, de komkommer, de munt, de koriander en de rode ui in een kom. Voeg de rest van de dressing toe, op twee eetlepels na, en meng.
    5. Laat de rijst goed uitlekken en verdeel hem in gelijke porties op borden. Schik de bindsla ernaast en schep daarop de papajasalade. Snijd het vlees in reepjes, schik ze boven op de salade en schep de rest van de dressing erop. Garneer met de pinda's en takjes munt. Serveer op kamertemperatuur.

    Variaties en tips

    • U kunt de limoenblaadjes vervangen door de fijngeraspte schil van 1 limoen. * • U kunt ook een dressing maken van 2 eetlepels zonnebloemolie, 2 eetlepels lichte sojasaus, 1 eetlepel lichte basterdsuiker, 1 theelepel rode-kerriepasta, ½ theelepel fijngeraspte schil en 3 eetlepels sap van een sinaasappel. * • Maak Thaise lamssalade. Vervang de biefstukken door magere lamsfilets en gebruik de hiervoor beschreven dressing. Voordat u het vlees bakt, legt u 2 rode paprika's, in vieren gesneden en zonder zaden, onder de grill. Gril ze 4 minuten of tot ze zwart zijn. Laat ze afkoelen, verwijder de schil en snijd ze fijn. Meng de paprika's met 400 g gehalveerde kerstomaten, 100 g taugé en 2 courgettes, in dunne plakjes gesneden.

    Pluspunten

    • Rundvlees is een uitstekende bron van zink en bevat veel ijzer. IJzer uit rood vlees wordt veel gemakkelijker door het lichaam opgenomen dan ijzer uit plantaardige bronnen. * • Papaja is een goede bron van vitamine A (dankzij het bètacaroteen dat het bevat), dat belangrijk is voor een goed gezichtsvermogen. Deze tropische vrucht speelt ook een belangrijke rol in de preventie van blindheid in bepaalde delen van de wereld waar voedingsmiddelen met veel vitamine A (volle melk, kaas, boter, enzovoorts) niet tot de dagelijkse voeding behoren. Papaja bevat ook veel vitamine C en het micromineraal magnesium.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, E, niacine, zink * ✓✓ ijzer * ✓ A, foliumzuur, kalium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren