Thaise viskoekjes met dipsaus

    Thaise viskoekjes met dipsaus

    15keer bewaard
    1uur52min


    Maak dit als eerste!

    Deze heerlijke viskoekjes zijn gemaakt van verse schelvis en aardappelen. Ze worden op smaak gebracht met citroengras en koriander en gekruid met Thaise rode kerriepasta. Serveer de koekjes met een pittige dipsaus van limoen en honing, en een frisse salade. Het resultaat is een verleidelijk en voedzaam voorgerecht.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 350 g bloemige aardappelen, geschild en in stukken gesneden
    • 350 g schelvisfilet
    • sap van 1 limoen
    • 1 dunne stengel citroengras, in dunne schijfjes gesneden en licht geplet
    • 2 tl Thaise rode kerriepasta
    • 3 lente-uitjes, in dunne schijfjes gesneden
    • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 3 el fijngehakte verse koriander
    • 1 tl fijngesneden verse gember
    • zout
    • 4 el bloem
    • 2 eieren, lichtjes losgeklopt
    • 100 g verse broodkruimels
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • Limoen-honingdipsaus
    • sap van 3 limoenen
    • 2 el vloeibare honing
    • 1 tl fijngesneden verse gember
    • 2 tl sojasaus
    • ¾ tl Thaise rode kerriepasta
    • 1 verse milde rode chilipeper, zonder zaden en in dunne schijfjes gesneden
    • Salade
    • 1 krop sla, fijngescheurd
    • ½ komkommer, in blokjes gesneden
    • 15 g verse blaadjes munt, fijngescheurd

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur40min  ›  Bereiding: 12min  ›  Klaar in:1uur52min 

    1. Doe de aardappelen in een steelpan en giet er kokend water bij, zodat ze 5 cm onder water staan. Breng opnieuw aan de kook, temper het vuur en laat 15-20 minuten koken, of tot ze zacht zijn. Laat ze goed uitlekken en pureer ze dan.
    2. Terwijl de aardappelen koken, doet u de schelvis in een pan met koud water, zodat hij onder water staat. Voeg de helft van het limoensap toe. Breng aan de kook, temper het vuur en laat 1 minuut sudderen. Haal de pan van het vuur, dek hem af en laat de vis circa 4 minuten afkoelen in de vloeistof. Laat de vis uitlekken en breek hem in stukken. Verwijder het vel en eventuele graten.
    3. Meng de aardappelen en de vis met een vork en voeg het citroengras, de kerriepasta, de lente-uitjes, de knoflook, de koriander, de gember, wat zout en de rest van het limoensap toe.
    4. Doe de bloem op een bord. Giet de eieren op een tweede bord. Strooi de broodkruimels op een derde bord. Neem 1 eetlepel van het vismengsel en maak er een miniviskoekje van. Wentel het koekje eerst door de bloem en schud het teveel eraf. Doop het vervolgens in het ei en bedek het ten slotte met de broodkruimels. Druk de kruimels gelijkmatig aan. Maak de rest van de viskoekjes op dezelfde manier, zodat u er 24 hebt, en leg ze 1 uur koel weg.
    5. Verhit de helft van de olie in een braadpan met antiaanbaklaag. Doe de helft van de koekjes erin en laat ze 3 minuten aan elke kant bakken, of tot ze lichtbruin en krokant zijn. Haal ze uit de pan en houd ze warm terwijl u de andere koekjes bakt met de rest van de olie.
    6. Maak ondertussen de limoen-honingdipsaus. Doe alle ingrediënten in een kleine pan en verhit ze 1 minuut zachtjes. Laat de saus niet koken. Meng de sla, de komkommer en de munt voor de salade. Schik de viskoekjes per 3 op aparte borden. Schep de salade erbij en serveer elke portie met een klein beetje van de dipsaus.

    Variaties en tips

    • Voor Midden-Oosterse zalmkoekjes met een dipsaus van citroen en munt gebruikt u verse zalmfilet in plaats van de schelvis. Vervang het limoensap door citroensap en het citroengras en de Thaise kerriepasta door ½ theelepel gemalen komijn, ½ theelepel paprikapoeder en een flinke scheut tabasco of cayennepeper. Meng voor de dipsaus 3 eetlepels mayonaise (vetarm, als u dat wenst) en 3 eetlepels magere yoghurt. Roer tot de saus smeuïg is. Voeg ½ theelepel paprikapoeder, ¼ theelepel gemalen komijn, het sap van 1 citroen en 2 eetlepels fijngehakte verse munt toe. * • U kunt de schelvis ook helemaal of gedeeltelijk vervangen door krabbenvlees, vers of uit blik. Laat krabbenvlees uit blik voor gebruik goed uitlekken.

    Pluspunten

    • Recent onderzoek toont aan dat knoflook een hoog cholesterolgehalte in het bloed verlaagt en bloedstolsels kan helpen voorkomen, wat het risico van hartziekten en beroerten verkleint. * • Honing wordt al sinds de Oudheid gebruikt als voedings-, zoet- en bewaarmiddel. Het is zoeter en per 100 g caloriearmer dan suiker omdat het meer fructose en meer water bevat.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, niacine * ✓✓ B12, ijzer * ✓ C, calcium, foliumzuur, kalium, koper, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren