Toast met champignons en tijm

    Toast met champignons en tijm

    5keer bewaard
    25min


    6 personen hebben dit gemaakt

    Deze lekkere en voedzame lunch is snel klaar. De smaak van de kastanjechampignons wordt nog versterkt door ze te bakken met knoflook, kruiden en wat crème fraîche. Ze smaken geweldig op geroosterd brood dat is besmeerd met een laagje ricotta.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 125 g ricotta
    • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
    • 3 el fijngehakte peterselie
    • flinke snuf cayennepeper
    • 500 g kastanjechampignons
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 2 el fijngehakte verse tijm
    • 2 el crème fraîche
    • 1 tl citroensap
    • 8 dikke sneden meergranenbrood, totaal circa 400 g
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:25min 

    1. Meng ricotta, selderij, peterselie en cayennepeper in een kom. Zet deze op een koele plaats. Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
    2. Laat kleinere champignons heel en halveer de grotere. Doe ze in een grote koekenpan, liefst met antiaanbaklaag, en voeg knoflook, tijm, crème fraîche en 1 tl water toe. Smoor ze met het deksel op de pan 3-4 minuten totdat de champignons zacht zijn en er vocht vrijkomt. Voeg citroensap en zout en peper naar smaak toe.
    3. Rooster ondertussen het brood aan beide kanten onder de grill. Besmeer één kant van iedere toast met wat van het ricottamengsel en snijd het dan door.
    4. Leg het brood op bordjes. Schep het warme champignonmengsel over het brood en serveer meteen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ koper, selenium * ✓✓ A, B1, niacine, calcium, ijzer, zink * ✓ B2, B6, foliumzuur, kalium

    Een variatie

    • Verwarm voor een pikantere champignonmix 1 el extra vergine olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag, voeg 2 in dunne reepjes gesneden ui toe en bak dit op een matig vuur zacht. Roer er 1 uitgeperst teentje knoflook, 500 g gehalveerde kastanjechampignons en 1 fijngesneden rode paprika, zonder de zaden, door. Bak dit al roerend 2 minuten en voeg dan 1 el worcestersaus toe, 1 tl dijonmosterd en 1 tl bruine basterdsuiker. Temper het vuur en laat alles 5 minuten, onder af en toe roeren, smoren. Voeg 2 el fijngehakte peterselie toe en breng op smaak met zout en peper. Rooster het brood en besmeer het met 125 g verse geitenkaas. Schep het warme champignonmengsel over het brood en serveer meteen.

    Pluspunten

    • Er bestaan wel meer dan 2500 soorten paddestoelen, die lang niet allemaal eetbaar zijn; slechts enkele zijn giftig. Kastanjechampignons zijn wat groter, steviger, bruiner en smakelijker dan de gewone champignons. Alle eetbare paddestoelen zijn een redelijke bron van verschillende B-vitaminen. * • Net als andere kaassoorten is ricotta een goede bron van eiwit en calcium. Door het hoge vochtgehalte is ricotta minder vet dan veel andere zachte kazen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren