Toast met limabonen en spek

    Toast met limabonen en spek

    1keer bewaard
    15min


    Maak dit als eerste!

    Dit is een vernieuwde versie van toast met bonen. Romige limabonen worden gecombineerd met knapperig spek, kwark en mosterd. Dit gerecht is in circa 15 minuten klaar. Serveer het met een knapperige salade.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 15 g boter
    • 4 plakjes mager spek, zonder vet en fijngesneden
    • 1 bosje lente-uitjes
    • 85 g waterkers, zonder taaie stengels, grofgesneden
    • 2 blikken limabonen, à circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 50 g kwark
    • 1 tl dijonmosterd
    • peper en zout
    • 8 dikke sneden volkorenbrood
    • Rode salade
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 2 tl citroensap
    • 1 tl vloeibare honing
    • peper en zout
    • 1 kleine krop radicchio, fijngesneden
    • 1 kleine krop lollo rosso, de blaadjes losgemaakt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:15min 

    1. Maak de salade. Doe daarvoor de olie, het citroensap en de honing in een kom en voeg peper en zout naar wens toe. Meng goed. Voeg de radicchio en de lollo rosso toe aan de kom en zet opzij (meng nog niet).
    2. Verwarm de grill voor. Laat de boter in een grote braadpan met antiaanbaklaag smelten tot de boter begint te sissen. Voeg het spek en de lente-uitjes toe en laat ongeveer 3 minuten op een middelhoog vuur bakken tot het spek kleur krijgt en de uitjes gaar zijn. Roer regelmatig.
    3. Doe dan de waterkers erbij en laat enkele seconden al roerend bakken. Voeg vervolgens de limabonen, de kwark, de mosterd en peper en zout naar wens toe. Temper het vuur en laat 2 minuten al roerend bakken tot het mengsel kokendheet is.
    4. Terwijl het mengsel van bonen en spek bakt, roostert u de sneetjes brood onder de grill of in een broodrooster. Schep het mengsel boven op de hete toast. Meng de salade snel en serveer.

    Variaties en tips

    • Voor een vegetarisch gerecht laat u het spek weg. Strooi 50 g fijngehakte geroosterde walnoten over de salade, zo vervangt u de eiwitten die door het spek worden geleverd. * • Maak ciabatta belegd met kievitsbonen en blauwgeaderde kaas. Doe 2 blikken kievitsbonen, à circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld, in een pan met 85 g verkruimelde gorgonzola, 2 eetlepels magere yoghurt en 2 eetlepels kwark. Verhit langzaam terwijl u regelmatig roert, tot de kaas smelt en de bonen heet zijn. Voeg 1 eetlepel rode pesto toe en serveer op opengesneden en geroosterde ciabatta. Serveer met een salade van venkel en rucola. Meng voor de dressing 2 eetlepels extra vergine olijfolie met 1 theelepel balsamicoazijn, 2 eetlepels sinaasappelsap en breng op smaak met peper en zout. Voeg 1 in dunne plakjes gesneden rode ui en 30 g ontpitte zwarte olijven toe en meng alles vlak voor het serveren.

    Pluspunten

    • Limabonen hebben een boterachtige smaak als ze zijn gekookt. Ze bieden veel voedingsvezels, essentieel voor een gezonde spijsvertering. * • Mager spek zonder vet is een ingrediënt dat veel eiwitten, weinig vetten en redelijke hoeveelheden vitamine B1 levert, een essentiële vitamine voor het onderhouden van een gezond zenuwstelsel. * • Waterkers bevat enkele krachtige bio-actieve stoffen die ons lichaam lijken te beschermen tegen kanker.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ selenium * ✓✓ A, B1, C, niacine, ijzer, koper, zink * ✓ B6, E, foliumzuur, calcium, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren