Tomaten-basilicumgalettes

    Tomaten-basilicumgalettes

    Voeg toe aan favorieten!
    32min


    Maak dit als eerste!

    Galette is het Franse woord voor een plat, rond taartje. De galettes hier zijn van volkorensconesdeeg met wat parmezaanse kaas, wat heerlijk is bij de vulling van tomaat, basilicum en pijnboompitten. Eet ze als tussendoortje, als voorgerecht of samen met een salade als lichte lunch. Ook koud zijn ze heerlijk.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • Sconesdeeg
    • 115 g zelfrijzend bakmeel
    • 85 g volkorenmeel (liefst zelfrijzend)
    • 1 tl bakpoeder
    • snufje zout
    • 30 g koele boter, in stukjes gesneden
    • 25 g parmezaanse kaas, vers geraspt
    • 120 ml halfvolle melk
    • Tomaten-basilicumvulling
    • 3 tl olijfolie, extra vergine
    • 1 knoflookteentje, uitgeperst
    • 3 el (zongedroogde) tomatenpuree
    • 3 el verse basilicumblaadjes, fijngehakt
    • 3 grote romatomaten, in dunne plakjes gesneden
    • 30 g pijnboompitten
    • verse basilicumblaadjes om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 12min  ›  Klaar in:32min 

    1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Zeef bakmeel, volkorenmeel, bakpoeder en zout in een kom en voeg de achtergebleven zemelen toe. Kneed de boter erdoor tot het mengsel op broodkruim lijkt. Roer vervolgens de kaas erdoor.
    2. Maak een kuiltje in het midden en schenk de melk hierin. Meng alles tot een redelijk glad deeg. Kneed dit in enkele seconden tot een soepele bal.
    3. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van 5 mm. Snijd hier 6 rondjes van 10 cm doorsnee uit. Gebruik voor het laatste rondje de restanten. Leg de rondjes op ruime afstand van elkaar op een bakplaat met antiaanbaklaag. Garneer eventueel de randen met een vork.
    4. Bestrijk de bovenkant met 2 tl van de olijfolie. Meng de resterende olie met knoflook, tomatenpuree en basilicum en verdeel dit dun over de rondjes; laat daarbij een rand van zo'n 5 mm vrij. Schik hierop de plakjes tomaat zodat ze elkaar overlappen en het basilicummengsel bedekken.
    5. Bak ze 7 minuten en strooi dan de pijnboompitten erover. Bak de galettes nog eens 3-5 minuten, totdat ze gerezen zijn en de randen goudbruin. Serveer ze warm en garneer ze met de basilicumblaadjes.

    Een variatie

    • Bak voor gekarameliseerde uiengalettes 500 g in dunne plakjes gesneden rode ui circa 10 minuten op een laag vuur in 1½ el extra vergine olijfolie, gedeeltelijk afgedekt en onder af en toe roeren. Voeg 2 tl balsamicoazijn toe en 1 tl lichtbruine basterdsuiker. Verwarm dit nog eens 4-5 minuten op een laag vuur en roer geregeld, tot alles zacht is. Neem de pan van het vuur en roer er 30 g fijngesneden zongedroogde tomaten door. Breng op smaak met peper. Maak de galettebodems en voeg aan de droge ingrediënten 2 tl fijngehakte verse tijm toe; maar gebruik slechts 15 g boter en 55 g verkruimelde feta; de parmezaanse kaas vervalt. Schep het uimengsel over de bodems en bak ze 10-12 minuten in een op 220 °C voorverwarmde oven tot ze goudbruin kleuren en gerezen zijn.

    Pluspunten

    • Volkorenmeel bevat meer B-vitaminen, ijzer, selenium en zink dan bloem. Als u het meel mengt met bloem, krijgt u een minder zwaar deeg. * • Basilicum wordt in de kruidengeneeskunde ook voorgeschreven als rustgevend middel en het helpt bij het verlichten van maag- en buikkrampen en een opgeblazen gevoel.

    Bevat per portie

    ✓✓ koper * ✓ A, B1, E, niacine, calcium, ijzer, kalium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren