Tomaten-krabsoep

    Tomaten-krabsoep

    6keer bewaard
    45min


    Maak dit als eerste!

    Vergeet de lastige en langdurige voorbereiding van krab en koop gewoon kant-en-klaar krabbenvlees, dat in de schelp wordt verkocht, en maak er deze snelle en eenvoudige soep mee die de smaak van de zee ten volle weergeeft. Serveer hem als voorgerecht voor 4 of als lichte lunch voor 2 personen met geroosterd ciabatta- of volkorenbrood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 15 g boter
    • 2 tl olijfolie, extra vergine
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • 400 g aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
    • 350 g rijpe tomaten, zonder vel, zonder pitjes en in blokjes gesneden
    • 2 ansjovisfilets, uitgelekt en fijngesneden
    • 600 ml visbouillon
    • 200 ml droge witte wijn
    • 1 el tomatenpuree
    • peper en zout
    • 200 g vers krabbenvlees (bruin en wit)
    • 150 ml halfvolle melk
    • Om te garneren
    • 3 el zure room
    • 2 ansjovisfilets, uitgelekt en in dunne reepjes gesneden
    • paprikapoeder

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:45min 

    1. Verhit de boter en de olie in een grote steelpan. Voeg de ui en de aardappelen toe en laat op een middelhoog vuur al roerend 5 minuten bakken, of tot de ui zacht is.
    2. Voeg de tomaten, de fijngesneden ansjovissen, de bouillon, de wijn en de tomatenpuree toe. Breng op smaak met peper en zout naar wens. Breng aan de kook, dek af en laat 15 minuten sudderen, terwijl u af en toe roert.
    3. Voeg de helft van het witte krabbenvlees en al het bruine krabbenvlees toe aan de pan en doe de melk erbij. Dek weer af en laat 10 minuten zachtjes sudderen.
    4. Schep de soep in soepkommen en schep er een beetje zure room in. Garneer met de rest van het witte krabbenvlees, de reepjes ansjovis en een beetje paprikapoeder. Serveer heet.

    Variaties en tips

    • Voor een smeuïge soep pureert u deze op het einde van stap 3 met een mixer of in een keukenmachine. Voeg 200 ml extra bouillon of melk, of een mengsel van de twee, toe en verhit. * • Voor een maaltijdsoep van krab en knolselde- rie vervangt u de ui door 300 g knolselderie, fijngesneden, en 150 g prei, in schijfjes. * • U kunt de verse krab ook vervangen door een blik wit krabbenvlees, circa 175 g, goed uitgelekt, en een blik klaargemaakte krab, circa 50 g.

    Pluspunten

    • Krab is verwant aan de kreeft en de garnaal, maar anders dan bij hen bevindt de kleine staart van de krab zich onder het lijf. Krab is een goede bron van koper, een stof die essentieel is voor de vorming van collageen, een fundamenteel eiwit in beenderen, huid en bindweefsel. * • Tomaten leveren goede hoeveelheden bètacaroteen en vitamine C, die beide belangrijke antioxidanten zijn. Tomaten danken hun rode kleur aan lycopeen, ook een krachtige antioxidant, waarvan is aangetoond dat die het risico van kanker kan helpen verkleinen als u deze regelmatig in uw voeding opneemt. * • Paprikapoeder wordt verkregen uit een kleine soort zoete rode paprika's. Hoewel het slechts in kleine hoeveelheden wordt gebruikt, bevat het veel caroteen, dat bijdraagt aan de antioxidante werking van een gerecht.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, niacine * ✓✓ A, C, kalium, koper * ✓ B2, B12, E, calcium, foliumzuur, ijzer, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren