Tomatensalade met knoflook

    Tomatensalade met knoflook

    14keer bewaard
    15min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Wanneer tomaten heel zoet zijn, smaakt deze salade echt overheerlijk. Bovendien ziet de salade er verrukkelijk uit als u die bereidt met verschillende soorten tomaten. Er zijn immers steeds meer soorten verkrijgbaar in de supermarkt. Ga bijvoorbeeld op zoek naar gele kerstomaten en kleine rode of gele pruimtomaten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 grote, malse krop sla, grote bladeren in stukken gescheurd
    • 4 grote of 6 kleine rijpe pruimtomaten, circa 500 g in totaal, in schijfjes gesneden
    • 20 kerstomaten, circa 225 g in totaal, gehalveerd
    • 16 verse blaadjes basilicum
    • 1½ el pompoenpitten, geroosterd
    • 1½ el zonnebloempitten, geroosterd
    • Knoflookvinaigrette
    • 1 klein knoflookteentje, heel fijn gesneden
    • 1½ tl rode-wijnazijn
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Klaar in:15min 

    1. Maak allereerst de knoflookvinaigrette. Meng daarvoor de knoflook, azijn, olie en peper en zout naar wens in een kleine kom.
    2. Leg de slablaadjes in één laag op een schotel of op 4 borden en schik de schijfjes tomaat en dan de kerstomaten erbovenop. Besprenkel de salade met de vinaigrette.
    3. Bestrooi de tomaten met de blaadjes basilicum en de pompoen- en zonnebloempitten en serveer meteen.

    Variaties en tips voor tomatensalades

    • Voor een tomatensalade met olijven snijdt u 550 g rijpe tomaten, bij voorkeur vleestomaten, in schijfjes en schikt u ze op een schotel. Strooi er 100 g in schijfjes gesneden lente-uitjes over en besprenkel met 1 el extra vergine olijfolie en het sap van ¼ citroen. Strooi 8 zwarte olijven, gehalveerd en zonder pitten, en 2 el fijngehakte peterselie over de salade. * • Maak een salade van verse en zongedroogde tomaten. Snijd 6 rijpe pruimtomaten in partjes en doe die in een schaal. Snijd 3 zongedroogde tomaten in schijfjes en voeg ze toe aan de schaal. Maak een vinaigrette met 1½ el van de olie van de zongedroogde tomaten en 1½ tl wijnazijn en breng op smaak. Besprenkel de tomaten ermee en laat even marineren. Schik 100 g rucola op 4 borden en verdeel de tomaten erover. Bestrooi met 2 el geroosterde pijnboompitten en serveer. * • Probeer een salade van kerstomaten en suikererwten. Maak 250 g suikererwten schoon en stoom ze 3 minuten of tot ze zacht, maar nog knapperig zijn. Spoel ze onder koud stromend water en laat ze afkoelen. Meng ze met 375 g kerstomaten, gehalveerd als het grote zijn, en 6 lente-uitjes, in schijfjes gesneden. Maak de knoflookvinaigrette, zoals in het hoofdrecept, en besprenkel de tomaten en erwten ermee. Voeg 3 el fijngehakte verse munt of 1 el fijngehakte verse dragon en peterselie toe en meng.

    Pluspunten

    • Pompoenpitten zijn een van de beste vegetarische bronnen van zink, een mineraal dat essentieel is voor het functioneren van het immuunsysteem en voor groei en wondheling. Ze zijn een goede bron van eiwitten en onverzadigde vetzuren en een nuttige bron van ijzer, magnesium en voedingsvezels. * • Tomaten zijn een rijke bron van vitamine C, een belangrijk voedingsmiddel om een goede immuniteit en gezonde huid te behouden. De vitamine C zit geconcentreerd in de geleiachtige substantie rond de zaden.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, C, E, niacine * ✓✓ foliumzuur, koper * ✓ ijzer, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren