Tomatensoep met rode rijst

    Tomatensoep met rode rijst

    3keer bewaard
    55min


    Maak dit als eerste!

    Deze smakelijke, stevige soep is een vullend voorgerecht, maar ook een heerlijke lunch als u er sterk smakende kaas en knapperig brood bij serveert. Tomaten uit blik hebben een diepere kleur en sterkere smaak dan verse tomaten, vooral tijdens de koude wintermaanden. Bovendien zijn ze direct klaar voor gebruik.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 6 sjalotjes, fijngesneden
    • 85 g rode Camarguerijst
    • 150 ml droge witte wijn
    • 400 ml groentebouillon
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • 3 el fijngehakte verse oregano of basilicum
    • peper en zout
    • Om te serveren
    • 4 el crème fraîche
    • verse blaadjes basilicum of oregano

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:55min 

    1. Verhit de olie in een grote pan, voeg de sjalotjes toe en laat 4-5 minuten zachtjes bakken, of tot alles zacht is.
    2. Voeg de rijst toe en roer tot alle korrels gelijkmatig met de olie zijn bedekt. Laat dan 30 seconden zachtjes bakken. Giet de wijn erbij en laat 30 seconden koken. Voeg dan de bouillon en de tomaten met hun sap toe.
    3. Breng aan de kook, dek af en laat 35-40 minuten sudderen, of tot de rijst net gaar is.
    4. Voeg de fijngehakte oregano of basilicum toe en breng op smaak met peper en zout naar wens. Schep de soep in kommen, voeg aan elke kom 1 eetlepel van de crème fraîche toe en leg er enkele blaadjes basilicum op. Serveer de soep heet.

    Een variatie

    • Voor champignonsoep met rijst vervangt u de rode rijst door 75 g witte langkorrelige rijst en gebruikt u 75 ml droge sherry in plaats van de witte wijn. Voeg de sherry toe in stap 2 en laat het dan koken tot bijna alle sherry is verdampt. Voeg vervolgens 350 g fijngesneden kastanjechampignons of gewone champignons toe. Laat circa 2 minuten koken of tot alles zacht is. Voeg 750 ml kippenbouillon en 1 eetlepel worcestersaus toe. Dek af en laat 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg 1 eetlepel fijngehakte verse dragon toe en laat nog 5 minuten sudderen of tot de rijst gaar is. Serveer de soep heet en werk elke portie af met 1 eetlepel zure room en enkele blaadjes verse dragon.

    Pluspunten

    • Rode Camarguerijst, die wordt geteeld in het moerasland van de Camargue in het zuiden van Frankrijk, is heel voedzaam en bevat nog meer voedingsvezels dan zilvervliesrijst. Zoals alle soorten rijst, is ook rode rijst een uitstekend ingrediënt voor een gezonde voeding, aangezien het veel zetmeelrijke koolhydraten en weinig vetten bevat. * • Tomaten werden ooit als sierplant gebruikt, maar vormen nu een belangrijke bron van vitamine C en bètacaroteen, beide krachtige antioxidanten.

    Bevat per portie

    ✓✓ A * ✓ C, E, calcium, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren