Tomatensoep met selderijdumplings

    Tomatensoep met selderijdumplings

    1keer bewaard
    1uur35min


    Maak dit als eerste!

    Deze lichte tomatengroentesoep wordt gevuld met ‘dumplings’ die u vormt met twee lepeltjes. Eet deze soep als lunch of als avondmaaltijd. De soep en de dumplings kunt u van tevoren maken. Leg de dumplings koel weg en laat ze vlak voor het serveren even in de soep opwarmen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 rode paprika
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 stengel prei, in dunne schijfjes gesneden
    • 1 teentje knoflook, geperst
    • 900 ml groentebouillon
    • 1 el tomatenpuree
    • 150 g diepvrieserwtjes
    • 2 tomaten, circa 100 g in totaal, ontveld en grof gesneden
    • zout en peper
    • takjes vers basilicum om te garneren
    • Knolselderijdumplings
    • 150 g knolselderij, in blokjes gesneden, of 50 g gekookte knolselderij, fijngemaakt
    • 75 g verse witte broodkruimels
    • 125 g zachte, milde geitenkaas
    • 2 tl fijngesneden vers basilicum
    • 1 ei, geklutst

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur15min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:1uur35min 

    1. Verwarm de grill voor en rooster de rode paprika circa 10 minuten of tot de schil geblakerd is. Draai regelmatig om. Doe de paprika in een plastic zak en leg opzij om af te koelen. Verwijder de schil en de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 cm.
    2. Voor de dumplings: kook de blokjes knolselderij 10-15 minuten in kokend water, of tot ze zacht zijn. Laat uitlekken, pureer in een keukenmachine of met een vork tot een zachte pasta. Zet opzij om af te koelen.
    3. Verhit de olie in een diepe koekenpan. Voeg de prei en de knoflook toe en stoof 1 minuut. Voeg de rode paprika, de bouillon en de tomatenpuree toe. Breng aan de kook, temper het vuur en laat 8 minuten sudderen. Voeg de erwten halverwege de kooktijd toe. Haal de pan van het vuur. Voeg de tomaten toe, breng op smaak en zet opzij.
    4. Voeg de broodkruimels, de geitenkaas, het basilicum en het ei toe aan de knolselderij en breng op smaak. Roer tot alle ingrediënten goed zijn gemengd. Maak van het mengsel met behulp van twee theelepels 12 dumplings van en leg ze op een bord.
    5. Breng een grote pan met water aan de kook. Leg de dumplings voorzichtig in het water met een schuimspaan. Breng het water weer aan de kook, dek de pan af, temper het vuur en laat 4-5 minuten zachtjes koken. Haal de dumplings met de schuimspaan uit de pan en leg ze op keukenpapier om uit te lekken. Herhaal dit met de rest van de dumplings.
    6. Zet de tomatensoep weer op het vuur en breng aan de kook. Schep de soep in borden, voeg de dumplings toe en garneer met het basilicum. Serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Voor spinaziedumplings wast u 200 g verse spinazie en doet u deze met aanhangend water in een grote pan, u hoeft geen extra water toe te voegen. Dek af en laat 2 minuten koken, of tot de spinazie slap en zacht is. Laat goed uitlekken en druk al het vocht eruit. Snijd de spinazie fijn en maak hiermee de dumplings. Voeg een flinke snuf nootmuskaat toe en breng op smaak. * • Zowel de knolselderij- als de spinaziedumplings passen goed bij een tomatensaus in plaats van tomatensoep. Stoof daarvoor 1 ui, fijngesneden, 1 wortel, fijngesneden, 1 teentje knoflook, geperst, en 1 laurierblaadje in 1 el extra vergine olijfolie in een kleine steelpan gedurende circa 10 minuten of tot alles zacht is. Voeg 2 el tomatenpuree toe, 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g, 200 ml groentebouillon, en ½ tl suiker, en breng op smaak. Breng aan de kook, temper dan het vuur en dek de pan af. Laat 15 minuten sudderen. Maak tweemaal zoveel dumplings. Schep de tomatensaus in 4 borden, leg de dumplings erin en bestrooi met fijngesneden vers basilicum. Serveer er bijvoorbeeld een knapperige salade bij.

    Pluspunten

    • Knolselderij bevat net zoals bleekselderij kalium. Rauwe knolselderij levert bovendien vitamine C en oplosbare voedingsvezels die de hoeveelheid cholesterol in het bloed kunnen helpen verlagen. * • Geitenkaas is een smakelijke bron van calcium. Hij vult de vitaminen (C, A en B), het ijzer en de eiwitten in de groenten van de soep goed aan. Het resultaat is een stevige, voedzame maaltijd.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, B12, C, E, foliumzuur * ✓ B1, B6, niacine, calcium, ijzer, kalium, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren