Tongschar in parmaham

    Tongschar in parmaham

    Voeg toe aan favorieten!
    45min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    In dit elegante recept worden tongscharfilets besmeerd met een nootachtige kruidenvulling. Ze worden vervolgens opgerold in dunne plakjes parmaham en gebakken in een mengsel van boter en witte wijn. Romige aardappelpuree gemengd met fijngesneden rucola en gestoomde groene asperges zijn er ideaal bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 900 g bloemige aardappelen, geschild en in grote stukken gesneden
    • 8 heel dunne plakjes parmaham, circa 125 g in totaal, zonder vet
    • 4 grote tongscharfilets, à circa 150 g, zonder vel
    • 90 g verse volkoren broodkruimels
    • 75 g fijngehakte geroosterde hazelnoten
    • 2 el fijngehakte verse koriander
    • 2 eieren, losgeklopt
    • peper
    • 4 el witte wijn
    • 30 g boter
    • 100 ml halfvolle melk
    • 2 el fijngesneden rucola
    • peper en zout
    • 500 g groene asperges

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Klaar in:45min 

    1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe de aardappelen in een grote pan en giet er kokend water over, zodat ze zijn bedekt. Laat op een middelhoog vuur circa 15 minuten koken, of tot ze zacht zijn.
    2. Leg ondertussen 2 plakjes parmaham overlappend op een snijplank en leg er een visfilet op met het vel naar boven. Meng in een kom de broodkruimels met de hazelnoten, de koriander, de eieren en een beetje peper. Verdeel een kwart van dat mengsel gelijkmatig over de vis en druk het aan. Rol de vis en de ham voorzichtig op. Herhaal dit nog driemaal met de rest van de parmaham, de visfilets en de hazelnootvulling.
    3. Schik de visrolletjes in een lichtjes ingevette vuurvaste schaal. Giet de wijn erover. Verdeel 15 g van de boter over de visrolletjes. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie en laat de vis 20-25 minuten bakken, of tot de vis gemakkelijk uit elkaar valt.
    4. Laat ondertussen de aardappelen uitlekken en plet ze. Voeg de melk, de rest van de boter en de rucola toe en breng op smaak met peper en zout. Schep de puree in een serveerkom en houd hem warm. Stoom vervolgens de asperges circa 4 minuten of tot ze net gaar zijn.
    5. Serveer de vis in plakken op voorverwarmde borden, samen met de asperges en de aardappelen.

    Variaties en tips

    • Vervang de parmaham door 175 g gerookte zalm, in dunne plakjes. * • Maak de vulling met fijngehakte peterselie in plaats van koriander, en fijngehakte amandelen of pijnboompitten in plaats van hazelnoten. Voeg de geraspte schil van 1 citroen toe. * • Vervang de rucola in de aardappelpuree door fijngesneden vers bieslook. * • Op dezelfde manier kunt u bot- of scholfilets bereiden.

    Pluspunten

    • Dankzij het lage vetgehalte van tongschar kunt u ook enkele vettere ingrediënten gebruiken, vooral als het voor een speciale gelegenheid is. Toch blijft het gehalte aan verzadigde vetzuren van dit gerecht laag. * • Hazelnoten waren al 5000 jaar geleden in China bekend en werden ook door de Romeinen gegeten. Hoewel ze een heel goede bron zijn van vitamine E en van de meeste B-vitaminen, behalve B12, bestaat meer dan een derde van hun gewicht uit vet, al is het grootste deel van dat vet weer enkelvoudig onverzadigd. * • Net als andere donkergroene bladgroenten is rucola een goede bron van de B-vitamine foliumzuur en het antioxidant bètacaroteen.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, C, E, foliumzuur, ijzer, kalium, koper, niacine, selenium * ✓✓ A, zink * ✓ B2, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren