Tonijn met ansjovis en sesamzaad

    Tonijn met ansjovis en sesamzaad

    2keer bewaard
    30min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Paprika's, tomaten en een beetje chilipeper vormen een pittige combinatie die uitstekend past bij tonijn. In de oven krijgt de vis een knapperige bovenlaag. Serveer met tagliatelle en een gemengde salade of gestoomde broccoli.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1½ el olijfolie, extra vergine
    • 1 grote ui, in dunne schijfjes gesneden
    • 1 grote rode paprika, zonder zaden en in dunne schijfjes gesneden
    • 1 grote gele paprika, zonder zaden en in dunne schijfjes gesneden
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g
    • 1 el tomatenpuree
    • 1 laurierblaadje
    • ½ tl chilipuree
    • 2 grote tonijnmoten, 2 cm dik, circa 550 g in totaal
    • peper en zout
    • Bovenlaag van ansjovis en sesamzaad
    • 50 g verse volkoren broodkruimels
    • 1 teentje knoflook
    • 4 ansjovisfilets
    • 10 g peterselie
    • 2 el sesamzaad
    • 2 tl olijfolie, extra vergine

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit de olie in een braadpan of een brede steelpan op een middelhoog vuur en voeg de ui, de paprika's en de knoflook toe. Dek de pan af en laat 3-4 minuten bakken, of tot de ui zacht is, terwijl u vaak roert. Voeg de tomaten en hun sap, de tomatenpuree, het laurierblaadje en de chilipuree toe. Dek opnieuw af en laat circa 7 minuten bakken, of tot de paprika's net gaar zijn, terwijl u regelmatig roert.
    2. Bereid ondertussen de bovenlaag. Meng daarvoor alle ingrediënten in een keukenmachine of mixer en verwerk ze tot ze fijn zijn. U kunt de broodkruimels, de knoflook, de ansjovis en de peterselie ook zelf fijnsnijden, in een kom doen, de sesamzaden en de olie toevoegen en alles met een vork mengen.
    3. Schep het paprikamengsel in een vuurvaste schaal die groot genoeg is om de vis in één laag in te leggen. Kruid de tonijnmoten met peper en zout en halveer ze. Leg de 4 stukken tonijn in de schaal en spreid de bovenlaag er gelijk-matig op uit. Laat 10 minuten bakken, of tot de vis net gaar is. Hij zal in het midden nog wat roze zijn. Als u de tonijn gaarder wilt, laat u hem 1-2 minuten langer bakken. Serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Bak de met ansjovis en sesam belegde tonijn op een bedje van prei en kool. Verhit 1 eetlepel extra vergine olijfolie in een braad-pan en voeg 2 grote stengels prei, in dunne schijfjes, en 400 g gescheurde jonge groene kool toe. Sauteer tot de groenten slap zijn, schep ze dan in de vuurvaste schotel en leg de tonijn erop. * • U kunt de tonijn ook in een geribbelde gietijzeren pan bakken en serveren met 400 g tagliatelle, gekookt en gemengd met het paprika-tomatenmengsel. Olie de pan lichtjes in en verhit hem op een hoog vuur. Smeer de tonijn lichtjes in met olijfolie en breng op smaak met peper en zout naar wens. Bak hem circa 3 minuten aan elke kant. Serveer meteen. * • Als u niet van ansjovis houdt, laat deze dan rustig weg, het recept blijft heerlijk.

    Pluspunten

    • Extra vergine olijfolie wordt gemaakt uit de eerste persing van olijven van goede kwaliteit, waarvan de pitten werden verwijderd. De olie heeft een groene kleur, een rijke smaak en bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Dat is het soort vetten dat het cholesterolgehalte in het bloed helpt verlagen. * • Ansjovis bevat calcium en fosfor, beide essentiële mineralen voor het behouden van gezonde botten en gezonde tanden. Die mineralen blijven ook behouden in ansjovisfilets uit blik.

    Bevat per portie

    ✓✓ A, B1, B6, B12, C, niacine, selenium * ✓✓ E, ijzer, kalium, koper * ✓ calcium, foliumzuur, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren