Toscaanse wittebonensoep

    Toscaanse wittebonensoep

    7keer bewaard
    9uur40min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Deze typisch Toscaanse soep is een heerlijk en voedzaam voorgerecht. De soep is gemakkelijk te bereiden, maar u moet de bonen wel vooraf laten weken. Als u daarvoor geen tijd hebt, kunt u bonen uit blik gebruiken, zie daarvoor Variaties en tips. Serveer de soep met warm ciabattabrood of grof brood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 2 plakjes mager gerookt spek, zonder vet en fijngesneden
    • 1 ui, fijngesneden
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 1 rode paprika, zonder zaden en fijngesneden
    • 100 g gedroogde cannellinibonen, ten minste 8 uren geweekt
    • 1,4 l hete kippen- of groentebouillon
    • 2 takjes verse rozemarijn of 1 tl gedroogde rozemarijn
    • 100 g savooienkool, fijngesneden
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 8uur10min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:9uur40min 

    1. Verhit de olie in een grote pan, voeg het spek en de ui toe en laat 5 minuten zachtjes bakken, of tot de ui zacht is. Voeg de knoflook en de paprika toe en laat nog 2 minuten bakken.
    2. Laat de geweekte bonen uitlekken en spoel ze af met koud water. Voeg ze met de bouillon toe aan de pan. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken. Temper dan het vuur, zodat de vloeistof suddert. Verwijder eventueel schuim.
    3. Voeg de rozemarijn toe. Dek de pan gedeeltelijk af en laat 45-60 minuten sudderen of tot de bonen goed gaar zijn.
    4. Haal circa 3 eetlepels bonen uit de pan, schep ze in een kom en plet ze met een vork.
    5. Voeg de kool toe aan de soep en laat 5 minuten sudderen. Haal de takjes rozemarijn, als u verse gebruikt, uit de pan en voeg de geplette bonen toe om de soep steviger te maken. Breng op smaak met peper en zout naar wens en serveer.

    Variaties en tips

    • Voor een snelle versie gebruikt u 1 blik cannellinibonen, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld, in plaats van de gedroogde bonen. Bereid de groenten en het spek zoals in het hoofdrecept, voeg 1,2 l bouillon en de rozemarijn toe en breng aan de kook. Voeg de bonen toe en laat 5 minuten sudderen om de bonen op te warmen. Ga dan verder met stap 4. * • U kunt de cannellinibonen ook vervangen door gedroogde witte bonen. * • Voor flageoletsoep vervangt u de cannellinibonen door gedroogde flageolets. Laat de ui en de knoflook met 2 fijngesneden stengels bleekselderij in de olijfolie bakken tot ze zacht zijn (laat het spek en de paprika weg). Voeg de bonen en de bouillon toe. Breng aan de kook en voeg 1 eetlepel pesto toe in plaats van de rozemarijn. Laat 45-60 minuten sudderen of tot de bonen heel gaar zijn. Haal circa 3 eetlepels van de bonen uit de pan en plet ze. Voeg in plaats van de kool 100 g diepvrieserwten toe aan de soep. Breng aan de kook en laat 3-4 minuten sudderen. Voeg 85 g jonge spinazie en de geraspte schil van 1 citroen toe. Laat 1 minuut sudderen, of tot de spinazie slap is. Voeg de geplette bonen toe, breng op smaak en serveer.

    Pluspunten

    • Gedroogde bonen zijn een goede bron van oplosbare voedingsvezels die een hoog cholesterolgehalte in het bloed kunnen helpen verlagen. * • Savooienkool, een van de hardste koolsoorten, herkent u aan de gekrulde bladeren. De kool bevat een aantal verschillende bio-actieve stoffen die het risico op kanker zouden kunnen helpen verkleinen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C * ✓ B1, B6, calcium, foliumzuur, ijzer, * kalium, koper, niacine, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren