Tropische filomandjes

    Tropische filomandjes

    12keer bewaard
    40min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dit nagerecht ziet er prachtig uit. De krokante deegmandjes worden gevuld met een romige mangopuree, met daarbovenop blokjes papaja en ananas en granaatappelpitjes. De filomandjes kunnen van tevoren worden gemaakt, maar vul ze pas ongeveer een uur voordat u ze gaat serveren.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 25 g ongezouten boter, gesmolten
    • 3 vellen filodeeg van 30 × 50 cm, totaal circa 90 g
    • Fruitvulling
    • 1 grote mango, geschild en ontpit
    • 2 el kwark
    • 1 papaja, in dobbelsteentjes gesneden
    • 1 kleine ananas, in dobbelsteentjes gesneden
    • pitjes van 1 granaatappel
    • fijngeraspte schil van 1 limoen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Klaar in:40min 

    1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Bestrijk 6 holletjes (diameter 7,5 cm) van een 3 cm diepe muffinvorm met wat gesmolten boter.
    2. Leg de plakjes filodeeg op elkaar op het werkvlak en snijd er vierkantjes van 12,5 cm van, zodat in totaal 24 vierkantjes ontstaan. Overtollig deeg wordt niet meer gebruikt.
    3. Bekleed elke beboterde holte met een vierkantje en bestrijk dit licht met gesmolten boter. Leg hierop een volgend vierkantje, iets gedraaid ten opzichte van het eerste en bestrijk dit ook met boter. Breng op deze manier in elke holte 4 deegvierkantjes aan. Bak de deegmandjes in circa 6 minuten goudbruin. Laat afkoelen.
    4. Pureer de mango met de kwark in een keukenmachine.
    5. Schep de mangopuree vlak voor het serveren in de filomandjes. Leg hierop blokjes papaja en ananas en strooi granaatappelpitjes en limoenrasp erover.

    Variaties en tips

    • Vervang de granaatappelpitjes door de pitjes van 2 passievruchten. * • Leg op de mangopuree ander fruit, zoals aardbei, kiwi, perzik of bosbessen, wat er voorhanden is en mooi oogt. * • Maak filomandjes met abrikoos en nectarine. Snijd 5 vellen filodeeg, totaal circa 150 g, in de breedte doormidden en snijd hier 10 vierkantjes van 25 cm van. Bekleed een licht beboterde springvorm van 18 cm met de vierkantjes en bestrijk ze met gesmolten boter, zoals in het hoofdrecept is aangegeven. Bak in 8-10 minuten goudbruin. Kook voor de vulling 250 g gewelde abrikozen in 150 ml sinaasappelsap, eventueel met 2 el cognac, in circa 20 minuten zacht. Pureer. Schep de abrikozenpuree vlak voor het serveren in de deegbodem en verdeel er 4 in plakjes gesneden nectarines over. Strooi hier 15 g grofgehakte pistachenootjes over en bestrooi licht met gezeefde poedersuiker.

    Pluspunten

    • Papaja is door het bètacaroteengehalte een redelijke bron van vitamine A. De vrucht bevat ook flink wat vitamine C en calcium, ijzer en zink. * • Granaatappelpitjes zijn heerlijk zoetzuur en knapperig. Ze bevatten vitamine C en voedingsvezels.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C * ✓ B6, kalium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren