Tunesische tonijnpakketjes

    Tunesische tonijnpakketjes

    8keer bewaard
    45min


    Maak dit als eerste!

    Traditioneel worden deze pakketjes gemaakt van een speciaal deeg dat wordt gefrituurd. Maar de resultaten met gebakken filodeeg zijn ook uitstekend en het vetgehalte is veel lager. Samen met een tomaten-komkommersalade en een vruchtenchutney hebt u een verrukkelijk lunchgerecht.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2½ el olijfolie, extra vergine
    • 8 lente-uitjes, in dunne plakjes gesneden
    • 200 g jonge spinazie, in grove stukken gescheurd
    • 4 vellen filodeeg van 30 × 50 cm, totaal circa 120 g
    • 1 blik tonijn (naturel), circa 200 g, uitgelekt en in stukjes verdeeld
    • 2 eieren, hardgekookt en fijngehakt
    • scheutje hete chilisaus
    • zout en peper
    • Garnering
    • 4 rijpe tomaten, in stukjes gesneden
    • ½ komkommer, in stukjes gesneden
    • 1 el citroensap
    • 3 el mango- of abrikozenchutney

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:45min 

    1. Verhit 2 tl van de olie in een hapjespan en bak de lente-uitjes circa 3 minuten op een laag vuur of tot ze zacht worden. Voeg de spinazie toe, dek af met een goed sluitend deksel en laat in 2-3 minuten slinken, roer af en toe. Laat het mengsel in een zeef of vergiet uitlekken.
    2. Steek uit het filodeeg 24 rondjes van zo'n 12,5 cm (6 rondjes uit elk vel.) Leg de rondjes op elkaar en dek ze af met huishoudfolie.
    3. Knijp zoveel mogelijk overtollig vocht uit het afgekoelde spinaziemengsel en doe het in een kom. Voeg de tonijn, ei, chilisaus, zout en peper naar smaak toe en roer goed.
    4. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestrijk een filorondje licht met wat van de resterende olie. Leg hier een tweede rondje op en bestrijk dit met wat olie en doe dit ook met een derde rondje.
    5. Schep een volle el van de vulling op het midden van het rondje en vouw het deeg tot een halvemaanvorm. Vouw de randen om en druk ze stevig aan, zodat het deeg goed afsluit. Leg het pakketje op een bakplaat met antiaanbaklaag. Maak de andere 7 pakketjes op dezelfde manier.
    6. Bestrijk de pakketjes licht met de resterende olie. Bak ze in 12-15 minuten krokant en goudbruin.
    7. Meng ondertussen de tomaat en komkommer in een kom, sprenkel het citroensap erover en breng op smaak met peper en zout. Serveer de pakketjes warm met de salade en de chutney.

    Variaties en tips

    • Vervang de chutney door magere yoghurt. * • Snijd voor Turkse boreks met feta en tomaat het deeg in 24 vierkantjes van 12,5 cm. Verkruimel voor de vulling 200 g feta en meng hier 3 van zaad ontdane en in stukjes gesneden romatomaten door, 30 g geroosterde geschaafde amandelen, 2 el fijngesneden verse koriander, 2 tl fijngesneden verse munt en zout en peper naar smaak. Leg voor elke borek 3 deegvierkantjes op elkaar en bestrijk ze met wat olie, schep er een lepel vulling op, vouw de 4 hoeken naar het midden en knijp het deeg dicht. Bestrijk met de resterende olie en bak zoals in het hoofdrecept aangegeven.

    Pluspunt

    • Door tonijn uit blik zonder olie te gebruiken, houdt u het vetgehalte van dit gerecht laag zodat het aantal calorieën ook laag blijft.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12, selenium * ✓✓ C, E, foliumzuur, niacine * ✓ B1, B2, B6, calcium, ijzer, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren