Varkensgebraad met gember

    Varkensgebraad met gember

    1keer bewaard
    3uur15min


    Maak dit als eerste!

    Varkensgebraad met appelsaus is een aloud en geliefd gerecht. Dit Duitse recept geeft er een nieuw tintje aan. Serveer het met geroosterde aardappelen of aardappelen in de schil en groene groenten.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 900 g varkensgebraad, zonder bot, vel of vet
    • 3 appels
    • 1 kleine ui, fijngesneden
    • 75 g pruimen, fijngesneden
    • 75 g gemberkoekjes, verkruimeld
    • 1 eierdooier
    • 300 ml kippenbouillon
    • 200 ml droge witte wijn
    • 4 el olijfolie, extra vergine
    • 900 g pastinaken, in vieren gesneden
    • 1 el vloeibare honing
    • 500 g sjalotjes
    • peper en zout
    • Appelsaus
    • 500 g appels, geschild, zonder klokhuis en fijngesneden
    • een stuk verse gember van 2,5 cm, fijngehakt
    • 2 el fijne suiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:3uur15min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg het varkensgebraad op een snijplank. Snijd overlangs in het vlees, maar snijd het niet helemaal door, slechts tweederde. Leg het dan open als een boek.
    2. Schil 1 van de appels, verwijder het klokhuis en snijd hem fijn. Meng de stukjes met de ui, de pruimen, de koekjes en de eierdooier. Breng op smaak. Schep het mengsel op het varkensvlees, spreid het uit en druk het vlees dan weer samen. Bind het vast met touw.
    3. Leg het vlees in een braadslee en voeg de bouillon en de wijn toe. Dek de schotel af met aluminiumfolie en plooi de randen om de schotel. Zet in de oven en laat gedurende 2 uur braden.
    4. Doe na 45 minuten de olie in een andere braadslee. Zet deze boven het vlees in de oven en laat 5 minuten opwarmen. Voeg dan de pastinaken toe en bak ze terwijl u ze een- of tweemaal omdraait.
    5. Maak ondertussen de appelsaus. Doe de appels, de gember, de suiker en 2 eetlepels water in een kleine steelpan. Dek af en laat 10 minuten sudderen, of tot de appels moes zijn. Roer af en toe. Haal de pan van het vuur en zet opzij.
    6. Als het vlees 1¼ uur heeft gebraden, verwijder dan de aliminiumfolie en besprenkel het vlees met de honing. Voeg de sjalotjes aan de pastinaken toe, meng goed en laat nog even verder bakken.
    7. Circa 20 minuten voor het einde van de kooktijd schilt u de andere 2 appels. Verwijder het klokhuis en snijd de appels in dikke plakken. Voeg ze toe aan de groenten.
    8. Schep het vlees op een bord, dek het af met folie en houd het warm. Giet het braadvocht in een pan en verwijder eventueel vet van de oppervlakte. Breng aan de kook en laat 2 minuten al roerend koken. Giet de jus in een sauskom. Snijd het vlees in plakken en serveer het onmiddellijk met de geroosterde groenten, de appelsaus en de jus.

    Variaties en tips

    • In plaats van vers varkensvlees kunt u gerookte varkenslende gebruiken, dat is milder dan gerookte ham. Als het niet te krijgen is, vraag dan aan uw slager of hij het voor u bestelt. * • Kruid het varkensvlees en de jus met kardemom, niet met gember. Vervang in de vulling de gemberkoekjes door broodkruimels en de appels door 85 g fijngesneden gedroogde abrikozen en de zaden van 4 geplette kardemompeulen. Vervang in de saus de gember door de zaden van 6-8 geplette kardemompeulen. Serveer met geroosterde groenten. Voeg 500 g bloemige aardappelen, geschild en in blokjes gesneden, aan de pastinaken toe. Meng met de hete olie en bestrooi met 1 theelepel geplette koriander, 1 theelepel komijnzaden en 1 theelepel kurkuma. * • Als bijgerecht kunt u 500 g fijngesneden rodekool in 1 eetlepel zonnebloemolie 5 minuten bakken in de wok. Voeg 2 in blokjes gesneden appels toe, 3 eetlepels wijnazijn, 3 eetlepels water en 2 eetlepels honing. Breng op smaak met peper en zout. Meng, dek af en laat 4-5 minuten sudderen. * • Ter afwisseling van geroosterde groenten kunt u bij dit gerecht ook knolselderiepuree maken. Kook 900 g in blokjes gesneden knolselderie 15 minuten, prak met 4 eetlepels melk en breng op smaak.

    Pluspunten

    • Pruimen bevatten aanzienlijke hoeveelheden ijzer, kalium en vitamine B6, maar ook voedingsvezels, die constipatie helpen voorkomen. Pruimensap bevat bovendien nog een laxerende stof en daarom drinken veel mensen het sap in plaats van de vrucht zelf te eten. * • Gember helpt tegen reisziekte of ochtendmisselijkheid. Het wordt ook gebruikt om de vertering te helpen, om te beschermen tegen infecties van de luchtwegen en van het spijsverteringsstelsel en tegen winderigheid.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B2, B6, C, E, foliumzuur, niacine * ✓✓ kalium * ✓ B2, calcium, ijzer, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren