Varkenshaas met paprika

    Varkenshaas met paprika

    16keer bewaard
    50min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Dit feestelijke gerecht dankt het evenwicht tussen zoete en zure elementen aan de balsamicoazijn, de sinaasappelen en de olijven. Het smaakt vooral goed met broccoli, dat bovendien zorgt voor extra voedingsstoffen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 350 g basmatirijst en wilde rijst, gemengd
    • 600 ml kokend water
    • 2 sinaasappelen
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 350 g varkensfilet (varkenshaas), in medaillons gesneden van 1 cm dik
    • 1 grote, zoete ui, gehalveerd en in dunne, halve ringen gesneden
    • 1 rode paprika, zonder zaden en in reepjes gesneden
    • 1 gele paprika, zonder zaden en in reepjes gesneden
    • 1 grote wortel, fijngeraspt
    • 1 teentje knoflook, fijngesneden
    • 90 ml sinaasappelsap
    • 3 el balsamicoazijn
    • 30 g ontpitte, zwarte olijven, fijngesneden of in plakjes gesneden
    • 30 g verse basilicumblaadjes
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 50min  ›  Klaar in:50min 

    1. Doe de rijst in een pan en giet het kokende water erop. Breng opnieuw aan de kook en temper dan het vuur. Dek de pan af en laat circa 15 minuten koken, of volg de instructies op de verpakking, tot de rijst gaar is en al het water is geabsorbeerd.
    2. Schil ondertussen de sinaasappelen en snijd ze horizontaal in schijven van circa 1 cm dik. Snijd elke schijf vervolgens in vier stukken. (Probeer tijdens het snijden het sap zoveel mogelijk op te vangen.) Zet de stukken sinaasappel en het sap opzij.
    3. Verhit de olie in een grote braadpan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur. Braad het varkensvlees in enkele porties in de pan, 2-3 minuten aan elke kant. Neem het vlees uit de pan en zet het opzij.
    4. Temper het vuur en voeg de ui, de paprika, de wortel en de knoflook toe. Dek de pan af en bak 5-6 minuten of tot de groenten zacht beginnen te worden. Blijf regelmatig roeren. Voeg 2 eetlepels water toe, het sinaasappelsap en de balsamicoazijn. Roer goed. Dek de pan af en laat 3-4 minuten koken, of tot de groenten gaar zijn.
    5. Doe het vlees in de pan. Voeg de olijven, de sinaasappel en het sap en de basilicumblaadjes toe. Bak 1 minuut, zodat het vlees warm wordt en roer goed. Breng op smaak met peper en zout.
    6. Verdeel de rijst voor het serveren over 4 voorverwarmde borden en leg de varkenshaas en de groenten erbovenop. Besprenkel met de sappen uit de pan en serveer onmiddellijk.

    Pluspunten

    • Wilde rijst komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Het is geen echte rijst, maar zaad van een wilde grassoort. Het is glutenvrij, net als de basmatirijst waarmee het wordt gemengd, en bevat veel B-vitaminen, vooral niacine, en voedingsvezels.

    Variaties en tips

    • Voor lamsvlees met paprika en linzen gebruikt u magere lamsfilets van de nek of de bout in plaats van varkensvlees. Vervang de rijst door 250 g linzen, bereid volgens de instructies op de verpakking. Laat de basilicum achterwege en breng het vlees op smaak met ½ theelepel en fijngehakte verse rozemarijn.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, niacine * ✓✓ B2, foliumzuur * ✓ ijzer, kalium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren