Varkenssalade met peer en pecannoten

    Varkenssalade met peer en pecannoten

    2keer bewaard
    35min


    Maak dit als eerste!

    Dit is een eenvoudige, maar vullende salade van nieuwe aardappelen, knapperige rode en witte radijs, pittige waterkers en sappige peren, met daarop plakjes gebraden varkensvlees geschikt en bestrooid met geroosterde pecannoten. De dressing smaakt heerlijk dankzij het gembersap dat uit verse gember wordt geperst.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 50 g pecannoten
    • 900 g nieuwe aardappelen, geschrapt
    • 1 kleine daikonradijs, circa 175 g, geschild en in dunne plakjes gesneden
    • 125 g rode radijsjes, in vieren gesneden
    • 2 rijpe, maar stevige peren
    • 1 krop eikenbladsla, de blaadjes losgehaald
    • 100 g waterkers, zonder taaie stengels
    • 350 g gebraden varkenslende, zonder vet en in dunne plakjes gesneden
    • Mosterd-gemberdressing
    • 30 g verse gember, geschild en fijngesneden
    • 2 tl grove mosterd
    • 2 tl witte-wijnazijn
    • 3 el arachideolie
    • 1 el hazelnotenolie
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verhit een braadpan en rooster de pecannoten op een middelhoog vuur gedurende 6-7 minuten. Laat ze afkoelen en snijd ze in grote stukken. Zet ze opzij.
    2. Kook de aardappelen 15 minuten in een pan met kokend water, of tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken. Als ze voldoende zijn afgekoeld, snijdt u ze in vieren en doet u ze in een kom.
    3. Maak de dressing. Doe eerst de gember in een knoflookpers en knijp het sap eruit (u zult dat in 3-4 porties moeten uitvoeren). U hebt circa 2 tl gembersap nodig. Doe het gembersap, mosterd, azijn, arachide- en hazelnotenolie en peper en zout naar smaak in een afsluitbare pot. Schud goed om te mengen. Giet circa eenderde van de dressing over de warme aardappelen en meng voorzichtig. Laat afkoelen.
    4. Meng ondertussen in een andere kom de stukken daikon- en rode radijs met de helft van de overgebleven dressing, zodat de radijs niet bruin wordt. Halveer de peren overlangs en verwijder de klokhuizen. Snijd de peren dan in lange stukken. Meng ze met de radijs.
    5. Schik de slablaadjes en waterkers in een diepe kom. Voeg het mengsel van de radijzen en peren toe aan de aardappelen en meng. Schep het in het midden van de slablaadjes en schik de plakjes varkensvlees erbovenop.
    6. Voeg de geroosterde pecannoten toe aan de rest van de dressing en bedek hiermee de salade. Serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Vervang de peren door ander vers fruit, zoals 3 perziken of 4 abrikozen, of 30 g fijngesneden gedroogde abrikozen, geweekt in een beetje sinaasappel- of appelsap. * • Voor varkenssalade met appel en hazelnoten vervangt u de peren door appels met een rode schil. Vervang de radijzen door 150 g knolselderie en 150 g worteltjes, beide in reepjes van 5 cm lang gesneden. Werk af met geroosterde hazelnoten in plaats van pecannoten.

    Pluspunten

    • Varkensvlees levert verschillende B-vitaminen, onder andere B1 en B6 en veel vitamine B12, en is een goede bron van zink. * • Radijzen leveren redelijke hoeveelheden voedingsvezels en vitamine C en net zoals de andere leden van de kruisbloemige familie bevatten ze bio-actieve stoffen die helpen beschermen tegen kanker. De meeste enzymen die zorgen voor de pikante smaak zitten in de schil, dus als u die smaak te sterk vindt, kunt u ze eventueel schillen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, E, foliumzuur, niacine, zink * ✓✓ B2, kalium, koper, selenium * ✓ A, calcium, ijzer

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren