Varkensvlees met bataten

    Varkensvlees met bataten

    Voeg toe aan favorieten!
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Deze hypermoderne stoofschotel is een smakelijk voorbeeld van de fusion-keuken, waarbij ingrediënten en smaken uit verschillende landen worden gecombineerd. Oosterse specerijen, bataten en fruit passen uitstekend bij mager varkensvlees. Voeg taugé en lente-uitjes toe aan een eenvoudige groene salade en serveer die als knapperig, fris bijgerecht.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el zonnebloemolie
    • 4 varkenslendenstukken of varkenskarbonades, à circa 150 g, zonder vet
    • 1 rode ui, grofgesneden
    • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
    • 1 grote, rode bataat, circa 400 g, geschild en in reepjes gesneden
    • 150 ml gezoet cranberrysap
    • 150 ml kippenbouillon
    • 1 stuk ingemaakte gember, uitgelekt en in fijne reepjes gesneden
    • 1 el dikke sinaasappelmarmelade
    • 1 el droge sherry
    • 1 tl Chinese vijfkruidenpoeder
    • 2 steranijszaden
    • 4 pruimtomaten, overlangs in vieren gesneden
    • peper en zout
    • 3 lente-uitjes, gescheurd, om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Verhit de olie in een grote vuurvaste schotel of een diepe sauteerpan. Voeg het varkensvlees toe en laat het 3-4 minuten aan elke kant bakken. Schep het vlees op een bord en zet het opzij.
    2. Voeg vervolgens de ui en de bleekselderij toe aan de olie die in de pan is achtergebleven, en laat al roerend 2-3 minuten bakken op een middelhoog vuur. Voeg de bataat toe, dek de pan af en laat de groenten 3-4 minuten zweten of tot ze zacht zijn geworden.
    3. Voeg het cranberrysap, de bouillon, de gember, de marmelade, de sherry, het vijfkruidenpoeder, de steranijszaden en een beetje peper en zout toe. Breng het geheel aan de kook, temper het vuur en voeg het vlees weer toe aan de schotel. Dek de schotel af en laat het gerecht 15 minuten zachtjes koken.
    4. Doe de tomaten in de schotel, dek die weer af en laat nog 5 minuten zachtjes koken, of tot de tomaten net gaar zijn, maar hun vorm nog behouden. Proef en voeg indien nodig nog meer peper en zout toe. Serveer gegarneerd met de lente-uitjes.

    Variaties en tips

    • Voeg 400 g pompoen of muskuskalebas, in blokjes gesneden, toe in plaats van de bataat, en 1 kleine venkelknol, fijngesneden, in plaats van de bleekselderij. * • Tomatenrijst past uitstekend bij dit gerecht. Breng 200 ml water aan de kook en voeg 225 g gespoelde basmatirijst, 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g, met het sap, en 4 fijngesneden zongedroogde tomaten, toe. Dek af en laat 10 minuten zachtjes koken of tot de rijst gaar is en al het water heeft geabsorbeerd. * • Voor een rijke vruchtenstoofschotel voegt u 200 g pruimen, zonder pitten, 2 appels, zonder klokhuis en in dikke schijven gesneden, toe in plaats van de tomaten. Laat de sherry weg.

    Pluspunten

    • Bataten hebben een heerlijke, natuurlijke zoete smaak die nog versterkt tijdens het bewaren en het garen. Hoewel ze meer calorieën bevatten dan gewone aardappelen (bataten bevatten 87 kcal per 100 g en gewone aardappelen 75 kcal) zijn ze vetarm. * • Bataten zijn ook een uitstekende bron van bètacaroteen en ze leveren aardige hoeveelheden vitamine C en E. * • Mager varkensvlees bevat minder vet dan rund- of lamsvlees. Het is een goede bron van zink en het levert veel ijzer.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ B1, C * ✓ ✓ A, B6, B12, E, fosfor, ijzer, zink * ✓ B2, foliumzuur, niacine, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren