Varkensvlees met kumquats

    Varkensvlees met kumquats

    Voeg toe aan favorieten!
    30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dunne plakjes varkensfilet worden in dit gerecht dichtgeschroeid in een geribbelde, gietijzeren pan en dan verder klaargemaakt met kumquats, honing, dijonmosterd, witte wijn en bouillon. Maak er een elegant gerecht van door het te serveren op een bedje van aardappelpuree met knapperige sperziebonen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 700 g bloemige aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
    • 350 g sperziebonen
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 400 g varkensfilet, in dunne plakjes gesneden
    • 1 kleine ui, in dunne ringen gesneden
    • 125 g kumquats
    • 1 el vloeibare honing
    • 1 el dijonmosterd
    • 150 ml droge witte wijn
    • 150 ml groentebouillon
    • peper en zout
    • 3 el halfvolle melk
    • vers gemalen nootmuskaat
    • fijngesneden vers bieslook om te garneren (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:30min 

    1. Kook de aardappelen gedurende 15 minuten, of tot ze gaar zijn. Stoom de sperziebonen in een stoommandje of een vergiet dat u op de pan met aardappelen zet, gedurende de laatste 5 minuten van de kooktijd.
    2. Verhit ondertussen de olie in een grote geribbelde gietijzeren pan. Voeg de plakjes vlees in porties toe en laat ze op een hoog vuur gedurende 1 minuut aan elke kant dichtschroeien, of tot ze bruin zijn. Haal ze uit de pan en houd ze even apart.
    3. Doe de ui in de pan en laat hem 3 minuten al roerend op een hoog vuur stoven. Zet het vuur iets lager, doe het vlees weer in de pan en bak het nog 5 minuten.
    4. Snijd de kumquats met schil in schijfjes. Doe ze met de honing in de pan en bak 1 minuut. Meng de mosterd, de wijn en de bouillon en giet het mengsel bij de kumquats in de pan. Breng op smaak met peper en zout en laat nog 3 minuten sudderen.
    5. Laat de aardappelen uitlekken, pureer ze met de melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Schep de aardappelpuree op 4 borden. Schik de plakjes vlees erop en giet er een beetje saus over. Voeg de kumquats en de bonen toe en giet de rest van de saus erover. Garneer desgewenst met het bieslook.

    Variaties en tips

    • Maak een puree van aardappelen en selderij door 400 g bleekselderij, in stukjes van 2 cm, te koken met 450 g aardappelen. * • Vervang het varkensvlees door 4 eendenborsten, circa 1 kg in totaal. Verwijder het vel en het vet van het vlees. Halveer de eendenborsten en snijd dan elk stuk in 4 dunne plakjes. Bak op dezelfde manier als het varkensvlees. Voeg in stap 4 2,5 cm fijngehakte verse gember toe, in plaats van de mosterd. Serveer met puree, ofwel van aardappelen en selderij ofwel van wortels en koolrabi, en geef er ook sperziebonen of gestoomde paksoi bij.

    Pluspunten

    • Varkensvlees is net als ander vlees een uitstekende bron van zink. Bovendien bevat het ook ijzer en B-vitaminen, vooral B1, B6, B12 en niacine. Varkensvlees is tegenwoordig ook veel magerder, het bevat doorgaans niet meer vet dan cottage cheese. * • Net zoals alle andere citrusvruchten zijn kumquats een goede bron van vitamine C. Omdat ze hier worden gegeten met schil, leveren ze ook veel voedingsvezels, per 100 g zelfs tweemaal zoveel als sinaasappelen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C * ✓✓ niacine, ijzer, kalium, koper, zink * ✓ B2, foliumzuur, calcium, selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren