Varkensvlees met rodekool

    Varkensvlees met rodekool

    3keer bewaard
    2uur50min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Deze hartige stoofschotel is ideaal voor koele herfstdagen, wanneer appels en rodekool op hun best zijn. Experimenteer met verschillende appels. Cox is een zoete soort, Granny Smith een zure en Golden Delicious zijn sappige, zoete appels. U kunt deze smakelijke stoofschotel ook met couscous serveren.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 el zonnebloemolie
    • 500 g magere varkensschouder, in stukken gesneden
    • 2 uien, fijngesneden
    • 2 appels, geschild, zonder klokhuis en in blokjes gesneden
    • 1 worteltje, in blokjes gesneden
    • 2 el rozijnen
    • 500 ml cider
    • 250 ml runder- of kippenbouillon
    • 2 laurierblaadjes
    • ¼ tl verse tijmblaadjes, of naar wens
    • snufje gemalen kaneel
    • snufje gemalen piment
    • 12 pruimen, zonder pitten
    • ½ rodekool, in stukken gesneden
    • 1 el tomatenpuree
    • 450 g orecchiette (kleine, oorvormige pasta) of conchiglie (schelpen)
    • 2 el fijngehakte verse peterselie
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 2uur30min  ›  Klaar in:2uur50min 

    1. Verhit de olie in een pan met een zware bodem of een vuurvaste schotel. Voeg de stukjes varkensvlees toe en braad ze tot ze bruin worden. Voeg de uien toe en laat verder sudderen tot zowel het vlees als de uien lichtbruin zijn. Roer af en toe door.
    2. Voeg de appels, het worteltje, de rozijnen, de cider, de bouillon, de laurierblaadjes, de tijmblaadjes, de kaneel en het piment toe. Breng aan de kook, temper het vuur en dek de pan af. Laat circa 1 uur koken op een laag vuur.
    3. Voeg vervolgens de pruimen en de rodekool toe en dek de pan opnieuw af. Laat nog 1 uur zachtjes koken, of tot het vlees heel mals is.
    4. Voeg de tomatenpuree toe. Dek de pan weer af en laat zachtjes koken terwijl u ondertussen de pasta kookt.
    5. Kook de pasta 10-12 minuten in kokend water tot hij al dente is, of volg de instructies op de verpakking.
    6. Laat de pasta uitlekken en verdeel hem over 6 kommen. Schep het varkensvlees erop. Bestrooi met de peterselie en serveer.

    Variaties en tips

    • Voor een stevige borsjtsj verhoogt u de hoeveelheid bouillon tot 1 liter. Voeg 3-4 geraspte, gekookte rode bieten, 1 eetlepel suiker en het sap van 1 citroen toe, samen met de rodekool. Proef en voeg indien nodig meer citroensap of suiker toe. Schep de borsjtsj over pastaschelpen in diepe kommen. Serveer met een lepel magere yoghurt erop en bestrooi met dille.

    Pluspunten

    • De laatste 20 jaar fokken de boeren magerder varkens, waardoor varkensvlees tegenwoordig veel minder vetten bevat. Het bevat bovendien vooral ‘goede’, meervoudig onverzadigde vetzuren. Mager varkensvlees bevat gemiddeld 3,5 % vetten, ongeveer hetzelfde als kipfilet. * • Varkensvlees is een zeer goede bron van zink en levert nuttige hoeveelheden ijzer en B-vitaminen, vooral vitamine B1, B6, B12 en niacine. * • Pruimen bevatten nuttige hoeveelheden kalium, ijzer en vitamine B6. Ze zijn daarnaast een goede bron van voedingsvezels en ze staan bovendien bekend om hun laxerend effect dat verlichting kan brengen bij obstipatie.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B12, niacine * ✓✓ ijzer, kalium, koper, selenium * ✓ B2, B6, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren