Vegetarische bonenburgers

    Vegetarische bonenburgers

    2keer bewaard
    30min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Deze voedzame burgers van cannellinibonen zijn zo smakelijk dat vast iedereen ze lekker vindt. Ze behouden hun vorm goed en blijven lekker sappig. Een salade van kerstomaten en basilicum is het ideale bijgerecht.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 5 tl olijfolie, extra vergine
    • 1 kleine ui, fijngesneden
    • 1 worteltje, grofgeraspt
    • 2 tl puree van zongedroogde tomaten
    • 2 blikken cannellinibonen, à circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 50 g verse witte broodkruimels (rasp daarvoor brood)
    • 50 g rijpe cheddar, geraspt
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • peper en zout
    • 4 grote, zachte volkorenbroodjes
    • frisee om te garneren
    • Kerstomatensalade
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 tl citroensap
    • 350 g kerstomaten, een mix van rode en gele als dat mogelijk is, in vieren gesneden
    • 1 el gescheurd vers basilicum

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verhit 3 theelepels van de olie in een braadpan met antiaanbaklaag, voeg de ui toe en laat 5 minuten bakken tot hij zacht is. Roer regelmatig. Voeg het geraspte worteltje toe en laat nog 2 minuten al roerend bakken. Haal de pan van het vuur en doe de tomatenpuree erbij.
    2. Verwarm de grill voor. Doe de cannellinibonen in een kom en stamp ze met een aardappelstamper in grote stukken. Voeg de gebakken groenten, de broodkruimels, de kaas, de peterselie en peper en zout naar wens toe.
    3. Meng alle ingrediënten met uw handen en verdeel ze dan in 4 porties. Maak van elke portie een burger met een diameter van circa 10 cm en een dikte van 2,5 cm.
    4. Smeer de burgers aan beide kanten lichtjes in met de resterende 2 theelepels olijfolie en leg ze op het rooster onder de grill. Bak ze 4-5 minuten aan elke kant of tot ze een beetje krokant en heet zijn.
    5. Maak ondertussen de salade door de olie en het citroensap te mengen in een kom en op smaak te brengen met peper en zout. Voeg de tomaten en het basilicum toe.
    6. Snijd de broodjes open met een gekarteld mes. Als u dat wilt, kunt u ze 2-3 minuten onder de grill leggen. Leg tussen elk broodje een bonenburger en serveer ze met de tomatensalade en een garnering van frisee.

    Variaties en tips

    • Voor kruidige bonenburgers vervangt u de tomatenpuree door 1½ tl kerriepasta. * • Maak burgers van sojabonen en olijven. Bak een bosje fijngesneden lente-uitjes en 1 verse rode chilipeper, zonder zaden en fijngesneden, 3-4 minuten in de 3 theelepels olie tot ze zacht zijn. Voeg 1 geraspte courgette toe en laat nog 2 minuten bakken. Laat de tomatenpuree weg. Plet 2 blikken sojabonen, à circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld. Voeg de gekookte groenten toe met 50 g fijngesneden, ontpitte zwarte olijven, een scheut sojasaus en 2 eetlepels fijngehakte verse koriander en breng op smaak. Maak 8 burgers en smeer die in met de resterende 2 theelepels olie. Laat 3-4 minuten aan elke kant grillen. Serveer de burgers in gehalveerde pitabroodjes. Maak 2 burgers per persoon en voeg 450 g pruimtomaten en ½ komkommer, beide in plakken gesneden, toe.

    Pluspunten

    • Cannellinibonen zitten niet alleen boordevol eiwitten, maar bevatten ook verschillende mineralen, waaronder ijzer, kalium, fosfor en mangaan. * • Kaas is een heel voedzaam product om op te nemen in uw voeding. In het algemeen geldt dat harde kazen, zoals cheddar, meer eiwitten, calcium, fosfor en B-vitaminen bevatten dan zachte kazen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, selenium * ✓✓ B1, C, niacine, calcium, ijzer, koper, zink * ✓ B2, B6, E, foliumzuur, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren