Venkel-bonensalade

    Venkel-bonensalade

    1keer bewaard
    25min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    De aangename anijssmaak van verse venkel combineert in deze warme salade uitstekend met flageolets, groene olijven, parmaham en een verse sinaasappeldressing. Geef er knapperig stokbrood bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • geraspte schil en sap van 1 kleine sinaasappel
    • 1 tl grove mosterd
    • 1½ el olijfolie, extra vergine
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 1 blik flageolets, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
    • 75 g ontpitte groene olijven
    • 1 grote venkelknol, circa 350 g, in plakjes gesneden
    • 150 g sperziebonen, gehalveerd
    • 1 grote of 2 kleine courgettes, totaal circa 250 g, in plakjes gesneden
    • 6 plakjes parmaham, totaal circa 85 g, van vet ontdaan en gehalveerd
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:25min 

    1. Meng sinaasappelsap en -rasp, mosterd, olijfolie en knoflook in een platte ovenschaal. Voeg flageolets en olijven toe en meng alles goed. Breng op smaak met zout en peper en houd de schaal apart tijdens het bereiden van de rest van de salade.
    2. Breng een pan met water en wat zout aan de kook en laat venkel en sperziebonen hierin 1 minuut koken. Voeg de courgette toe en kook nog eens 3-4 minuten totdat de groenten beetgaar zijn. Verwarm ondertussen de grill voor op de hoogste stand.
    3. Giet de groenten af en meng ze met de bonen en olijven in de ovenschaal. Maak waaiertjes van de plakjes ham en leg ze bovenop. Zet de schaal 1-2 minuten onder de grill, alleen om de ham te verwarmen, en serveer meteen.

    Bevat per portie

    ✓✓ C, E, foliumzuur, kalium * ✓ A, B1, B6, calcium, zink

    Een variatie

    • Meng voor een salade van paprika en boterbonen met omeletreepjes 1 uitgeperst teentje knoflook, 1 gesnipperd sjalotje, 2 el extra vergine olijfolie, 1 tl balsamicoazijn, 2 el fijngesneden vers basilicum, en zout en peper naar smaak in een slakom. Klop dit door elkaar. Voeg 2 rode paprika's, zonder de zaden en grofgehakt, 1 blik boterbonen, circa 410 g, uitgelekt en afgespoeld, en 75 g ontpitte zwarte olijven toe. Kook 125 g sperziebonen 4 minuten in kokend water, giet ze af en spoel ze af onder koud stromend water. Voeg ze toe aan de kom. Klop 3 grotere eieren los met 3 el water, roer er 2 el fijngesneden vers basilicum en 2 el fijngeknipt vers bieslook door. Verhit 1 el extra vergine olijfolie in een koekenpan van 20 cm diameter met antiaanbaklaag en bak hierin het eimengsel 2-3 minuten, totdat de omelet is gestold; draai de pan daarbij rond zodat het eimengsel goed wordt verdeeld. Snijd de omelet in reepjes, leg ze op de salade en serveer.

    Pluspunten

    • Venkelknol werd voor het eerst gekweekt door de Egyptenaren. De knol bevat redelijk wat kalium en foliumzuur en ook fyto-oestrogeen, een plantaardig hormoon dat bescherming kan bieden tegen borstkanker. * • Parmaham is de bekendste gezouten en aan de lucht gedroogde Italiaanse prosciutto (het Italiaanse woord voor ham). Parmaham is erg mager, als u het zichtbare vet verwijdert, en heeft een heerlijke smaak.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    6 plakje parma ham wil is totaal niet wat ik wil in een veganistisch recept - 18 sep 2011

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren