De aangename anijssmaak van verse venkel combineert in deze warme salade uitstekend met flageolets, groene olijven, parmaham en een verse sinaasappeldressing. Geef er knapperig stokbrood bij.
✓✓ C, E, foliumzuur, kalium * ✓ A, B1, B6, calcium, zink
• Meng voor een salade van paprika en boterbonen met omeletreepjes 1 uitgeperst teentje knoflook, 1 gesnipperd sjalotje, 2 el extra vergine olijfolie, 1 tl balsamicoazijn, 2 el fijngesneden vers basilicum, en zout en peper naar smaak in een slakom. Klop dit door elkaar. Voeg 2 rode paprika's, zonder de zaden en grofgehakt, 1 blik boterbonen, circa 410 g, uitgelekt en afgespoeld, en 75 g ontpitte zwarte olijven toe. Kook 125 g sperziebonen 4 minuten in kokend water, giet ze af en spoel ze af onder koud stromend water. Voeg ze toe aan de kom. Klop 3 grotere eieren los met 3 el water, roer er 2 el fijngesneden vers basilicum en 2 el fijngeknipt vers bieslook door. Verhit 1 el extra vergine olijfolie in een koekenpan van 20 cm diameter met antiaanbaklaag en bak hierin het eimengsel 2-3 minuten, totdat de omelet is gestold; draai de pan daarbij rond zodat het eimengsel goed wordt verdeeld. Snijd de omelet in reepjes, leg ze op de salade en serveer.
• Venkelknol werd voor het eerst gekweekt door de Egyptenaren. De knol bevat redelijk wat kalium en foliumzuur en ook fyto-oestrogeen, een plantaardig hormoon dat bescherming kan bieden tegen borstkanker. * • Parmaham is de bekendste gezouten en aan de lucht gedroogde Italiaanse prosciutto (het Italiaanse woord voor ham). Parmaham is erg mager, als u het zichtbare vet verwijdert, en heeft een heerlijke smaak.
6 plakje parma ham wil is totaal niet wat ik wil in een veganistisch recept - 18 sep 2011