Verse kippenbouillon

    Verse kippenbouillon

    4keer bewaard
    2uur10min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Een zelfgemaakte bouillon is niet te vergelijken met de overmatig gekruide bouillontabletten en -poeders en is goedkoper dan fond. Deze versie, gemaakt van restjes gebraden kip, kan worden gebruikt als basis voor soepen, ovenschotels en (vlees)sauzen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 kippenkarkas of de botten van 4 kippenbouten
    • 1 ui, in vieren gesneden
    • 1 grote wortel, in grove stukken gesneden
    • 1 stengel bleekselderij, in grove stukken gesneden
    • 1 verse of 2 gedroogde laurierblaadjes
    • 8 zwarte peperkorrels
    • ½ tl zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:2uur10min 

    1. Verdeel het karkas of de botten in stukken en doe ze in een grote pan. Voeg groenten, laurierblad, peperkorrels en zout toe. Schenk er 2 liter water bij.
    2. Breng dit op een hoog vuur aan de kook, temper het vuur zodat het vocht zachtjes kookt. Doe het deksel op de pan en laat het 2 uur sudderen.
    3. Schenk de bouillon door een zeef om botten en groenten te verwijderen. Schep daarna het vet voorzichtig af als u de bouillon meteen gebruikt. U kunt de bouillon ook eerst koelen, het gestolde vet kan dan gemakkelijker worden verwijderd.

    Variaties en tips

    • Hebt u geen karkas of botten, gebruik dan 500 g kippenvleugeltjes. Verhit 1 el zonnebloemolie in een grote pan en bruineer de vleugels (dit geeft een vollere smaak en een mooie kleur.) Voeg de rest van de ingrediënten toe zoals hiervoor beschreven. * • U kunt de bouillon maken van een ongekookt karkas of botten. Schuim bij het aan de kook brengen alle ongerechtigheden af die naar boven komen, laat alles dan sudderen. * • Voor meer smaak kunt u de gezeefde bouillon nog een tijdje op tamelijk hoog vuur zonder deksel laten inkoken. * • Doe voor orgaanbouillon de organen (maagjes en hartjes; geen levertjes, die geven een bittere smaak) en nekjes in een pan met 1 ongeschilde, in vieren gesneden ui, 1 grofgesneden wortel en 1 gesneden stengel bleekselderij. Voeg 1 bouquet garni toe (1 laurierblad, wat takjes peterselie en 1 takje verse tijm samengebonden), en wat zwarte peperkorrels. Giet er koud water over en breng alles aan de kook, schuim ongerechtigheden af. Laat 1 uur sudderen. Bouillon zeven, snel laten afkoelen en koel zetten. * • U kunt desgewenst ook het karkas van kalkoen of ander gevogelte gebruiken.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren