Verse tomatensaus

    Verse tomatensaus

    17keer bewaard
    45min


    26 personen hebben dit gemaakt

    Deze heerlijke, onmisbare saus bestaat in heel veel verschillende versies. Dit is een basisrecept op basis van verse tomaten. Als er geen verse tomaten verkrijgbaar zijn, kunt u de saus ook maken met tomaten uit blik.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • 1 teentje knoflook, fijngehakt
    • 1 kg tomaten, zonder schil, zonder zaden en fijngesneden
    • 150 ml rode wijn of groentebouillon
    • 2 el fijngehakt vers basilicum of 1 tl gedroogd basilicum
    • snufje suiker
    • peper en zout
    • Om te serveren (desgewenst)
    • 8-10 takjes vers basilicum, gescheurd
    • 4 el vers geraspte Parmezaanse kaas of 4 opgehoopte el geschaafde Parmezaanse kaas

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:45min 

    1. Verhit de olie in een grote pan. Voeg de ui en de knoflook toe en laat 5 minuten zachtjes bakken, of tot de ui zacht maar niet bruin is. Roer af en toe.
    2. Voeg de tomaten, de wijn of de bouillon en het basilicum toe. Laat 20-30 minuten sudderen, of tot de saus dik is.
    3. Pureer de saus met een mixer of keukenmachine tot ze smeuïg is. Druk ze door een fijne zeef als u een heel fijne saus wilt.
    4. Voeg de suiker toe om de zuurheid van de tomaten te neutraliseren. Breng op smaak met peper en zout en verwarm.
    5. Gebruik de saus als basis voor een andere saus of giet ze over de pasta, meng goed en bestrooi met gescheurde blaadjes basilicum en vers geraspte of geschaafde Parmezaanse kaas.

    Variaties en tips

    • In het begin van het tomatenseizoen kunt u de smaak van de saus versterken door 1 eetlepel tomatenpuree of zongedroogde-tomatenpasta toe te voegen. * • Gebruik 2 blikken fijngesneden tomaten, à 400 g elk, samen met het sap, in plaats van verse tomaten.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    waltergrauwen
    18

    - Gewaardeerd op - 05 mei 2013

    MartyLodder
    4

    heeft langer staan pruttelen omdat ik niet doorhad dat deksel van de pan af moest om in te laten dikken :-P maar is helemaal goed gekomen . - 07 sep 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren