Vietnamese bouillon met noedels

    Vietnamese bouillon met noedels

    7keer bewaard
    55min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Pittige smaken en aromatische ingrediënten toveren een eenvoudige bouillon om in een exotisch voorgerecht of een lichte maaltijd. De ingrediënten worden niet gebakken voor ze worden gekookt, zodat de soep vetarm is. Kies indien mogelijk voor mager rundvlees, dat uitstekend smaakt als het wordt gepocheerd.

    Ingrediënten
    Porties: 2 

    • 25 g gedroogde shii-take paddestoelen
    • 75 g fijne rijstnoedels
    • 175 g magere lendenbiefstuk, in blokjes gesneden
    • 500 ml runderbouillon
    • 2 el vissaus
    • 1 opgehoopte tl geraspte verse gember
    • 30 g taugé
    • ½ kleine ui, in dunne ringetjes gesneden
    • 2 lente-uitjes, in dunne schijfjes gesneden
    • 1 middelgrote rode chilipeper, zonder zaden en fijngesneden
    • 1 el gescheurde verse munt
    • 1 el gescheurde verse koriander
    • 1 el gescheurd vers basilicum
    • Om te serveren
    • limoenpartjes
    • sojasaus (desgewenst)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:55min 

    1. Spoel de shii-take paddestoelen en doe ze in een kleine kom. Doe de rijstnoedels in een grote kom. Giet kokend water over de paddestoelen en laat ze 20 minuten weken. Giet kokend water op de noedels en laat ze 4 minuten weken, of volg de instructies op de verpakking op. Laat de noedels uitlekken en zet ze opzij tot u ze nodig hebt.
    2. Laat de paddestoelen uitlekken en giet de weekvloeistof in een grote pan. Snijd de harde stelen van de paddestoelen en gooi ze weg. Snijd de paddestoelen in plakjes en voeg ze toe aan de pan, samen met het rundvlees, de bouillon, de vissaus en de gember. Breng aan de kook en laat 10-15 minuten zachtjes koken, of tot het vlees gaar is. Verwijder tijdens het koken eventueel schuim aan de oppervlakte van de soep.
    3. Verdeel de noedels, de taugé en de schijfjes ui over 2 grote, diepe soepkommen. Haal het vlees en de paddestoelen met een schuimspaan uit de bouillon en verdeel ze over de kommen. Schep de bouillon in de kommen en bestrooi ten slotte met de lente-uitjes, de chilipeper, de munt, de koriander en het basilicum.
    4. Serveer het gerecht onmiddellijk met de partjes limoen. Het sap kan naar wens worden toegevoegd aan de bouillon. Desgewenst kunt u ook sojasaus toevoegen.

    Variaties en tips

    • Maak een vegetarische versie van deze soep door het rundvlees en de runderbouillon te vervangen door tofu en groentebouillon en de vissaus door sojasaus of droge sherry. Kook de tofu 2 minuten of tot hij warm is. * • Vervang de taugé door geschaafde worteltjes en fijngesneden bleekselderij. Gebruik lente-uitjes, chilipepers en verse kruiden naar wens. * • De rijstnoedels kunt u vervangen door welke dunne oosterse noedels dan ook, zoals bijvoorbeeld Chinese eiermie. Kook of week de noedels volgens de instructies die op de verpakking staan vermeld. * • Voor een kruidige smaak voegt u een flinke snuf gemalen kaneel toe met de gember.

    Pluspunten

    • Net als ander rood vlees is rundvlees een goede bron van ijzer en zink. IJzer uit vlees wordt gemakkelijker opgenomen dan ijzer uit plantaardige bronnen. * • Rundvlees is tegenwoordig magerder dan vroeger. Magere stukken rundvlees bevatten slechts 4% vetten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacine * ✓✓ ijzer, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren