Vietnamese duivenpakketjes

    Vietnamese duivenpakketjes

    Voeg toe aan favorieten!
    40min


    Maak dit als eerste!

    Voor deze originele Vietnamese pakketjes worden vleesrolletjes in rijstpapier gewikkeld en dan gefrituurd. Dit recept bevat weinig vet, omdat het vlees in aromatische bouillon wordt gepocheerd en dan in sla en kruiden verpakt. Het resultaat is erg aantrekkelijk en zorgt bij het eten beslist voor veel plezier!

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • Duivenrolletjes
    • 225 g duivenborstfilet, grofgehakt
    • 1 kleine wortel, grofgeraspt
    • 50 g shii-takes, fijngehakt
    • 2 bosuitjes, grofgehakt
    • 30 g rijstmie, 5 minuten in warm water geweekt en goed uitgelekt
    • peper en zout
    • Pocheerbouillon
    • 600 ml kippenbouillon
    • 5 cm sereh, opengesneden
    • 1 kleine verse rode Spaanse peper, opengesneden en zonder de zaden
    • 4 blaadjes djeroek poeroet, licht gekneusd
    • 2,5 cm verse gemberwortel, in plakjes
    • wat takjes verse koriander
    • 2 el vissaus (nam pla)
    • Dipsaus
    • 1 kleine verse rode Spaanse peper, zonder de zaden en fijngehakt
    • 1 tl fijngehakte verse gemberwortel
    • 2 el limoensap
    • 4 el vissaus
    • 1 tl kristalsuiker
    • Om te verpakken
    • 16 blaadjes sla, ongeveer even groot
    • 25 g verse korianderblaadjes
    • 25 g verse muntblaadjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:40min 

    1. Doe alle ingrediënten voor de duivenrolletjes in een keukenmachine en maak er een min of meer samenhangende massa van, maar geen puree. Vorm er op een werkvlak een rol van. Verdeel deze in 16 porties en maak hier eivormige ballen van. Houd de rolletjes apart op een schaal.
    2. Doe alle ingrediënten voor de bouillon in een middelgrote pan. Breng ze aan de kook en laat alles 5 minuten sudderen. Schep hier 8 duivenrolletjes in en verwarm ze 6-7 minuten mee; draai voortdurend om met een lepel. Neem ze met een schuimspan uit de pan en leg ze op een schaal. Houd ze warm. Bereid de andere rolletjes op dezelfde manier.
    3. Meng intussen de ingrediënten voor de saus in een kommetje. Schik de blaadjes sla op een bord. Leg op elk blaadje wat koriander- en muntblaadjes en garneer het bord met de resterende kruiden. Serveer de schotel met de slablaadjes en de saus tegelijk met de warme duivenrolletjes.
    4. Ieder neemt zelf aan tafel steeds een blaadje sla, wikkelt het om een duivenrolletje en doopt vervolgens het pakketje in de saus. De volgorde kan ook anders: schep eerst de saus over de duivenrolletjes en rol ze daarna pas in een slablad.

    Pluspunten

    • Duif bevat eersteklas eiwit en maar weinig vet. Het vlees is een uitstekende bron van ijzer en een redelijke bron van zink. Zink is onontbeerlijk voor de groei, de voortplanting en het afweersysteem. Duif bevat ook flink wat vitamine B6, wat helpt om energie uit eiwit te laten vrijkomen. * • Elke portie van dit gerecht bevat meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer voor mannen. Vrouwen hebben iets meer ijzer nodig, maar dit gerecht levert toch nog 75% van de ADH. * • Rijstmie bevat geen gluten of tarwe en is daardoor geschikt voor mensen die last hebben van een allergie of intolerantie voor gluten of tarwe.

    Variaties en tips

    • U kunt het duivenvlees pittiger maken door 1 verse rode Spaanse peper, zonder de zaden, toe te voegen. Pepers zijn in de Vietnamese en Thaise keuken een belangrijke smaakmaker. Rauwe pepers zijn een uitstekende bron van vitamine C, hoewel u er wel heel veel van zou moeten eten om hiervan optimaal te profiteren. * • Zijn verse shii-takes niet verkrijgbaar, neem dan 15 g gedroogde en week ze zoals op de verpakking is beschreven. U kunt ook verse (kastanje)champignons gebruiken. * • In plaats van duivenvlees kunt u 175 g kipfilet en 85 g gekookte tijgergarnalen (scampi) of krabvlees nemen. Voeg 1 el fijngehakte sereh (het zachte blad) en verse gemberwortel toe aan de rolletjes voor een meer uitgesproken smaak. * • De vissaus kunt u vervangen door sojasaus. Fijngeraspte schil van 1 limoen kan de djeroek poeroet vervangen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ ijzer * ✓✓ B6 * ✓ A, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren