Vijfsterrenkoekjes

    Vijfsterrenkoekjes

    9keer bewaard
    35min


    Maak dit als eerste!

    Deze lekker zachte koekjes maken een kopje koffie in de ochtend of een snack na school echt speciaal. Ze stillen de honger en zitten boordevol gezonde ingrediënten die uw energieniveau weer op peil brengen, maar zijn toch niet te zoet. Gerstvlokken, die krokanter zijn dan havervlokken, zijn in de meeste natuurvoedingswinkels verkrijgbaar.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 16 koekjes

    • 50 g hazelnoten, fijngehakt
    • 50 g zonnebloempitten, fijngehakt
    • 50 g gedroogde abrikozen, fijngesneden
    • 50 g ontpitte gedroogde dadels, fijngesneden
    • 1 el lichtbruine ruwe rietsuiker
    • 50 g gerstvlokken
    • 50 g volkorenbloem (eventueel zelfrijzend)
    • ½ tl bakpoeder
    • 2 el zonnebloemolie
    • 4 el appelsap

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:35min 

    1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Meng de hazelnoten, de zonnebloempitten, de abrikozen en de dadels in een kom. Voeg de suiker, de gerstvlokken, de bloem en het bakpoeder toe en roer tot alle ingrediënten goed zijn gemengd.
    2. Meng de zonnebloemolie en het appelsap en giet het mengsel over de droge ingrediënten. Roer alles dooreen tot u een goed samenhangend en enigszins vochtig deeg hebt.
    3. Neem een dessertlepel van het deeg en druk het met vochtige vingers voorzichtig samen tot een bal ter grootte van een walnoot. Klop het dan plat tot een koekje met een diameter van circa 5-6 cm. Maak de randjes glad met uw vingers. Leg de koekjes op een grote, ingevette bakplaat. Herhaal dit met de rest van het deeg.
    4. Bak de koekjes gedurende 10-15 minuten of tot ze iets gerezen en mooi bruin zijn. Leg ze op een rooster en laat ze afkoelen. U kunt ze tot 4 dagen bewaren in een luchtdichte doos.

    Pluspunten

    • Zonnebloempitten bevatten veel vitamine E, een antioxidant dat de lichaamscellen beschermt tegen beschadigingen veroorzaakt door vrije radicalen. Ze zijn ook een goede bron van meervoudig onverzadigde vetzuren en bevatten daarnaast vitamine B1 en de mineralen zink, ijzer, fosfor, selenium, magnesium en koper. * • Gerst wordt beschouwd als het oudste gecultiveerde graan ter wereld. Het bevat veel zetmeel en daarnaast een soort voedingsvezel waarvan men denkt dat die de groei van goede bacteriën in de darm kan stimuleren en die van schadelijke bacteriën kan remmen.

    Variaties en tips

    • Gebruik ongezouten cashewnoten in plaats van hazelnoten. * • Gebruik rozijnen en vijgen in plaats van abrikozen en dadels. * • Vervang de gerst door havervlokken of tarwevlokken.

    Bevat per stuk

    ✓ koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren