Vijgen met parmaham

    Vijgen met parmaham

    Voeg toe aan favorieten!
    30min


    5 personen hebben dit gemaakt

    Heerlijke, rijpe vijgen gaan uitstekend samen met magere parmaham. Samen vormen ze een elegant voorgerecht. In deze verrukkelijke versie wordt het vitaminegehalte nog verhoogd door sperziebonen en venkel aan de salade toe te voegen. De kleine hoeveelheid verse ananas zorgt voor een onverwacht pittig zoet tintje.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 50 g sperziebonen
    • 100 g gemengde sla, zoals frisee en rucola
    • 2 el verse munt, fijngehakt
    • ¼ venkelknol, in dunne reepjes gesneden
    • 2 sjalotjes, fijngesneden
    • 6 rijpe verse vijgen, gehalveerd
    • 90 g parmaham, zonder vet en in dunne reepjes gesneden
    • 1 dikke plak ananas, circa 150 g, in dunne reepjes gesneden
    • Balsamico-citroendressing
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 el balsamicoazijn
    • sap van ½ citroen
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:30min 

    1. Doe de bonen in een pan met kokend water en laat circa 2 minuten koken. Laat ze uitlekken en spoel ze af onder koud stromend water.
    2. Maak de dressing. Meng daarvoor de olijfolie, azijn en citroensap in een kom en breng op smaak met peper en zout. Voeg de sperziebonen, slablaadjes, munt, venkel en sjalotjes toe en meng, zodat alles goed is bedekt met de dressing. Schik de bonen-venkelsalade op 4 borden of op een grote schotel.
    3. Schik de vijghelften op de borden of de schotel. Leg er een hoopje parmaham en een hoopje ananas naast. Serveer onmiddellijk.

    Een variatie

    • Voor een salade van hete gegrilde vijgen en ricotta grilt u de vijghelften, met de gesneden kant naar boven en bestrooid met 1-2 tl suiker, tot ze warm, lichtbruin en gekarameliseerd zijn. Leg de vijgen boven op de bonensalade en schep er 75 g ricotta op in plaats van de parmaham en de ananas. Snijd 1 sappige rijpe peer in reepjes en schik die naast de vijgen, met 30 g geschaafde verse parmezaanse kaas.

    Pluspunt

    • Verse ananas bevat bromelaïne, een spijsverteringsenzym dat eiwitten kan afbreken en kan worden gebruikt om vlees malser te maken. Het is ondertussen bewezen dat bromelaïne kan helpen bij het afbreken van bloedstolsels en op die manier bescherming kan bieden tegen hart- en vaatziekten. Bromelaïne werkt ontstekingswerend en wordt al gebruikt bij de behandeling van artritis. Het enzym zou bovendien het herstel van beschadigd weefsel versnellen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, E, niacine * ✓✓ C

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren