Vijgenrolletjes

    Vijgenrolletjes

    2keer bewaard
    1uur20min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dit is een klassieker: krokante zandkoek die een heerlijke vijgenvulling omhult. De natuurlijke zoetheid en de volle smaak van gedroogde vijgen heeft weinig extra's nodig, een beetje citroensap volstaat.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 20 rolletjes

    • 125 g witte bloem
    • 125 g volkorenbloem
    • 150 g boter, in kleine stukjes gesneden
    • 75 g lichtbruine ruwe rietsuiker
    • 1 tl vanille-extract
    • 2 eierdooiers
    • 250 g gedroogde vijgen, fijngesneden
    • 2 el citroensap

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur5min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:1uur20min 

    1. Zeef de witte en de volkorenbloem boven een kom, en voeg ook eventuele zemelen uit de zeef toe. Wrijf de boter er met uw vingertoppen door tot er fijne kruimels ontstaan.
    2. Voeg de suiker, het vanille-extract en de eierdooiers toe en meng alles tot een stevig deeg. Voeg indien nodig 1-2 theelepels water toe. (U kunt de bloem en de boter ook in een keukenmachine mengen, en dan de andere ingrediënten toevoegen en verwerken.) Pak het deeg in plastic folie in en leg het 30 minuten koel weg.
    3. Doe de vijgen in een kleine steelpan met een zware bodem. Voeg 6 eetlepels water toe. Breng aan de kook, temper dan het vuur, dek de pan af en laat 3-5 minuten zachtjes sudderen, of tot de vijgen het water hebben geabsorbeerd en zijn opgezwollen. Leg ze in een kom en plet ze met een vork. Voeg het citroensap toe, roer goed en laat dan afkoelen.
    4. Verwarm de oven voor op 190 °C. Rol het deeg op een lichtbebloemd oppervlak uit tot een rechthoek van circa 50 × 15 cm. Snijd het deeg dan overlangs in de helft, zodat u 2 repen hebt.
    5. Verdeel de helft van de vijgenpuree gelijkmatig over een van de langste zijden van de ene reep. Vouw de tegenoverliggende zijde over de vulling, en druk de randen van het deeg goed samen, zodat het pakket goed is gesloten.
    6. Verdeel de rest van de vijgenpuree over de andere reep, vouw hem dicht en druk de randen samen. Klop de 2 pakketten een beetje plat. Snijd van elke rol 10 rolletjes en leg ze op een ingevette bakplaat. Maak in elk rolletje met een vork of een scherp mes wat gaatjes. Bak ze 12-15 minuten, of tot ze een beetje donkerder zijn geworden.
    7. Leg de rolletjes op een rooster om af te koelen. U kunt ze 2-3 dagen bewaren in een luchtdichte doos (leg ze niet bij andere koekjes, anders wordt de zandkoek zacht).

    Pluspunten

    • Gedroogde vruchten zijn een goede bron van ijzer, vooral voor mensen die weinig rood vlees eten. Daarnaast leveren gedroogde vijgen ook nog calcium. Drie gedroogde vijgen (circa 50 g) leveren 20% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) calcium en 17% van de ADH ijzer voor een vrouw tussen 19 en 49 jaar oud.

    Een variatie

    • Voor rozijnen-appelrolletjes laat u 100 g rozijnen sudderen in een steelpan met 5 el water en 1 geschilde en fijngesneden appel, tot het water is geabsorbeerd. Gebruik dit mengsel in plaats van de vijgenvulling.

    Bevat per stuk

    ✓ A, B6

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren