Visschotel met kruimellaag

    Visschotel met kruimellaag

    5keer bewaard
    1uur5min


    Maak dit als eerste!

    Deze heerlijke visschotel van gerookte schelvis en wijting in een romige saus heeft een knapperige, gekruide bovenlaag. Serveer het gerecht met jonge worteltjes, erwten en gebakken aardappelen in de schil.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 200 g wijtingfilet
    • 200 g gerookte schelvisfilet
    • 1 middelgrote stengel prei, in dunne schijfjes gesneden
    • 300 ml halfvolle melk
    • 2 laurierblaadjes
    • peper en zout
    • 50 g boter
    • 75 g volkoren bloem
    • 3 el vers geraspte parmezaanse kaas
    • 2 el fijngehakte verse majoraan of 2 tl gedroogde majoraan
    • 4 tl maïzena
    • 100 g champignons, in dunne schijfjes gesneden
    • 2 el fijngehakte verse peterselie
    • takjes verse majoraan om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Leg de wijting- en schelvisfilet in één laag in een grote steelpan of braadpan en voeg de prei, de melk en de laurierblaadjes toe. Breng op smaak met peper en zout naar wens. Breng het geheel aan de kook en laat gedurende 5 minuten zachtjes sudderen. Haal de pan van het vuur en laat circa 5 minuten rusten.
    2. Wrijf ondertussen in een kom de boter met uw vingertoppen door de bloem, zodat fijne kruimels ontstaan. Voeg de kaas en de majoraan toe en breng op smaak.
    3. Haal de visfilets met een spatel uit de melk en leg ze op een bord. Verwijder vervolgens het vel en breek het vlees in stukken. Verwijder ook eventuele graten.
    4. Meng de maïzena met een beetje water tot een smeuïge pasta, voeg de melk toe aan de pan en breng aan de kook, terwijl u roert tot de saus dikker wordt. Verwijder de laurierblaadjes. Voeg de schijfjes champignons toe en laat 1 minuut koken. Meng de stukken vis en de fijngehakte peterselie voorzichtig door elkaar en breng op smaak met peper en zout naar wens.
    5. Giet het vismengsel in een diepe ovenschotel van 1,2 liter. Schep het kruimelige mengsel erop en verdeel het gelijkmatig. Laat 35-40 minuten bakken of tot de bovenlaag goudbruin is. Garneer met marjoraan en serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Sommige kinderen houden niet van de smaak van volkoren bloem. Gebruik dan een mix van volkoren en witte bloem. * • Maak een grotere hoeveelheid van de kruimelige bovenlaag en bewaar de rest in een plastic doos in de diepvries. Haal er telkens zoveel uit als u nodig hebt. * • Voor een kabeljauwschotel met kruimellaag pocheert u 350 g kabeljauw of andere witte vis in de melk met de prei en de laurierblaadjes. Verwijder het vel en verdeel de vis in stukken. Maak de saus en voeg met de champignons 1 pot ingemaakte kokkels, circa 150 g, uitgelekt en afgespoeld, en 2 eetlepels fijngesneden vers bieslook toe. Werk het gerecht af met een laag zonder kruiden en kaas, maar meng in de plaats daarvan 1 theelepel grove mosterd met de boter.

    Pluspunten

    • Melk is een goede bron van verschillende voedingsstoffen, waaronder eiwitten, calcium, fosfor (belangrijk voor een sterk beendergestel en sterke tanden) en verschillende B-vitaminen. Omdat die voedingsstoffen in het niet-vette deel van de melk zitten, bevatten halfvolle melk en magere melk meer voedingsstoffen dan volle melk. * • Champignons bevatten redelijke hoeveelheden van de B-vitaminen B2 en niacine. Ze zijn ook een goede bron van koper, dat we nodig hebben voor de groei.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, niacine, selenium * ✓✓ A, B12, calcium, koper * ✓ B2, C, foliumzuur, ijzer, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren