Vruchten- en notenbrood

    Vruchten- en notenbrood

    10keer bewaard
    4uur30min


    13 personen hebben dit gemaakt

    Dit Duitse brood boordevol vruchten is het lekkerst wanneer het in dikke sneden bij de koffie wordt geserveerd, of licht geroosterd en met boter besmeerd als ontbijt. Het bevat vrijwel geen vet, maar de gedroogde vruchten, een mix van abrikozen, appels, pruimen en vijgen, zorgen voor een smeuïg brood dat goed houdbaar is.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 rond brood (ca. 10 sneden)

    • 400 g witte bloem
    • ½ tl zout
    • geraspte schil van ½ citroen
    • 1 zakje instantgist, circa 7 g
    • 85 g gedroogde abrikozen, grofgesneden
    • 85 g gedroogde appels, grofgesneden
    • 85 g ontpitte gedroogde pruimen, grofgesneden
    • 50 g gedroogde vijgen, grofgesneden
    • 50 g fijngehakte, gemengde noten, zoals amandelen, hazelnoten en cashewnoten
    • 250 ml lauw water

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 3uur50min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:4uur30min 

    1. Meng de bloem, het zout, de citroenschil en de gist in een grote kom. Voeg de gedroogde vruchten en noten toe en meng goed. Voeg het lauwe water toe en meng alles met uw handen, tot een zacht, zwaar deeg ontstaat.
    2. Leg het deeg op een lichtbebloemd werkblad en kneed het 10 minuten of tot het soepel is. Leg het deeg dan in een licht ingevette kom, dek af met een vochtige theedoek en laat 1½-2 uur rijzen op een warme plek, of tot het is verdubbeld in volume.
    3. Leg het gerezen deeg op een bebloemd werkblad en klop erop met uw knokkels tot het zijn oorspronkelijke volume heeft aangenomen. Kneed het deeg voorzichtig tot een bal en leg deze op een goed ingevette bakplaat. Dek de bal af met een vochtige theedoek en laat hem vervolgens circa 1 uur rijzen op een warme plek, of tot het deeg is verdubbeld in volume.
    4. Verwarm na ongeveer drie kwartier, als de rijstijd bijna voorbij is, de oven voor op 200 °C. Verwijder de theedoek en bak het brood 30-40 minuten of tot het mooi bruin is en hol klinkt wanneer u op de onderkant klopt. Dek de bovenkant af met folie als het te bruin wordt. Leg het brood na het bakken op een rooster om af te koelen. U kunt dit brood tot 5 dagen bewaren.

    Pluspunten

    • Gedroogde abrikozen zijn ideale ingrediënten om steeds in voorraad te hebben, aangezien ze heel voedzaam en veelzijdig zijn. Ze vormen bijvoorbeeld een uitstekende bron van bètacaroteen en bevatten daarnaast veel calcium. U kunt ze verwerken in cakes, koekjes en brood, maar ze smaken ook heerlijk bij ontbijtgranen en in stoofpotten. Daarnaast zijn het gezonde tussendoortjes. * • Net als alle noten bevatten cashewnoten veel eiwitten en weinig onverzadigde vetzuren. Ze bevatten ook ijzer, zink en foliumzuur.

    Een variatie

    • Voor kruidige vruchtenbroodjes voegt u 2 tl gemalen, gemengde kruiden en ¼ tl vers gemalen nootmuskaat toe aan de bloem, samen met het zout. Laat de citroenschil weg. Na de eerste rijzing verdeelt u het deeg in 12 gelijke porties. Maak er balletjes van en leg ze op een ingevette bakplaat. Laat ongeveer 45 minuten rijzen, of tot ze zijn verdubbeld in volume. Bak ze circa 25 minuten of tot ze hol klinken als u op de onderkant klopt.

    Bevat per snede

    ✓ B1, B6, E, foliumzuur, ijzer, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren