Vruchtentaartjes met meringue

    Vruchtentaartjes met meringue

    9keer bewaard
    3uur10min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Maak deze taartjes als het hoogzomer is en de bessen rijp zijn. Het heerlijke fruit wordt in taartbodempjes gedaan die gemaakt zijn van deeg met amandelen. Bovenop komt een brosse meringue.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 portie kruimeldeeg met amandelen, 30 minuten gekoeld
    • Fruitvulling
    • 200 g rode bessen
    • 200 g zwarte bessen
    • 2 el basterdsuiker
    • 125 g aardbeien, fijngesneden
    • 1 el rodebessengelei
    • Meringue
    • 2 eiwitten
    • 55 g basterdsuiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur30min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:3uur10min 

    1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe de bessen en suiker voor de vulling in een steelpan en verwarm circa 5 minuten op een laag vuur, totdat de vruchten zacht zijn maar nog niet van vorm zijn veranderd. Neem de pan van het vuur en roer de aardbeien en rodebessengelei erdoor. Zet apart.
    2. Rol het deeg dun uit op een licht met bloem bestoven werkvlak. Bekleed hiermee 6 taartvormpjes (springvormpjes) met antiaanbaklaag met een diameter van 9 cm en 2,5 cm diep.
    3. Prik het deeg in en zet de vormpjes op een bakplaat. Bak ze 10 minuten blind en verwijder dan het bakpapier en de bonen. Bak ze in nog eens 2-3 minuten goudbruin.
    4. Neem de vormpjes uit de oven en laat ze afkoelen. Zet de oven op 160 °C.
    5. Maak ondertussen de meringue. Klop de eiwitten in een schone, vetvrije kom stijf en klop er dan geleidelijk de suiker door, zodat een dik, glanzend mengsel ontstaat.
    6. Neem de deegbakjes uit de vorm en zet ze op de bakplaat. Vul ze met het fruit en gebruik daarbij een schuimspaan (voor gebruik van het sap: zie Variaties en tips).
    7. Schep de meringue op de taartjes en zorg er daarbij voor dat de vulling volledig wordt bedekt. Bak de taartjes 10-15 minuten totdat de meringue is opgestijfd en licht goudbruin van kleur. Serveer warm of koud.

    Variaties en tips

    • U kunt de verse bessen en aardbeien vervangen door fruit uit de diepvries, dat u ontdooit en droogdept. Of gebruik ander fruit, zoals frambozen of bosbessen. * • Het sap uit de vruchten kunt u door magere yoghurt mengen, aan een fruitsalade toevoegen of in een milkshake of smoothie gebruiken. * • Maak meringuetaartjes met kruisbessen en appel. Vervang de amandelen door fijngehakte hazelnoten. Kook voor de vulling op een laag vuur 350 g schoongemaakte kruisbessen en 1 geschilde, van het klokhuis ontdane en in plakjes gesneden moesappel, circa 300 g, met 30 g basterdsuiker circa 10 minuten of tot ze zacht zijn. Giet overtollig vocht af en maak van het fruit met een houten lepel een grove moes (het hoeft niet te glad te worden.) Voeg desgewenst nog wat suiker toe. Schep de vulling in de deegbakjes, verdeel de meringue erover en bak zoals in het hoofdrecept is aangegeven.

    Pluspunten

    • Eiwitten bevatten geen vet, maar wel goede eiwitstoffen. Ze zijn dus ideaal als u wilt afvallen. * • Zwarte bessen zijn een uitstekende bron van vitamine C. Vergeleken naar gewicht bevatten ze 4 keer zoveel vitamine C als sinaasappels. * • Aardbeien zijn niet alleen een uitstekende bron van vitamine C, maar ze bevatten ook de bio-actieve stof ellaginezuur, dat de kans op kanker zou verkleinen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓ A, E, calcium, ijzer, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    - Gewaardeerd op - 24 jun 2013

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren