Vulling van appel, walnoot en pruimen

    Vulling van appel, walnoot en pruimen

    2keer bewaard
    55min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Hoewel deze vullingen lekker vol smaken, bevatten ze toch weinig vet en veel voedingsvezels en koolhydraten. U kunt het gevogelte ermee vullen of de vulling apart bakken, waarna u kleinere porties vlees serveert met veel groenten – wat betekent dat u een gezonde maaltijd voorschotelt. Bij groter gevogelte verhoogt u de hoeveelheden van de genoemde ingrediënten.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 100 g gedroogde pruimen
    • 3 tl port of vers sinaasappelsap
    • 1 kleine handappel, fijngesneden
    • 2 sjalotjes, gesnipperd
    • 30 g walnoot, grofgehakt
    • 75 g kruimels van grof volkorenbrood
    • 1-2 tl verse tijmblaadjes
    • 1 ei, losgeklopt
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:55min 

    1. Knip de pruimen met een schaar in stukjes. Doe ze in een steelpannetje en voeg port of sinaasappelsap toe. Breng alles op een laag vuur bijna aan de kook; de pruimen hebben het vocht dan opgenomen. Schep ze in een kom.
    2. Roer appel en sjalotjes erdoor. Voeg walnoten, broodkruimels, tijm ei, peper en zout toe en roer alles goed.
    3. Vul een kip of kalkoen hiermee (bij het nekgedeelte) en maak van eventuele overblijvende vulling balletjes ter grootte van een walnoot, die u apart bakt. Leg ze daartoe op een licht ingevette bakplaat en bak ze de laatste 20 minuten met het gevogelte in de oven mee.
    4. U kunt de vulling ook verdeeld over een licht ingevette ovenschaal van circa 17,5 cm doorsnede bereiden. Druk de vulling iets aan en zet de schaal 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C.

    Een variatie

    • In plaats van gedroogde pruimen kunt u fijngehakte, gebruiksklare gedroogde abrikozen in armagnac weken. Vervang de walnoten door amandelen en de appel door 2 fijngehakte stengels bleekselderij. Breng op smaak met 1 tl kaneel en ½ tl vers geraspte nootmuskaat.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren