Warme aardappelsalade

    Warme aardappelsalade

    9keer bewaard
    45min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Combineer nieuwe, in de schil gekookte aardappelen met knapperige bleekselderij, lente-uitjes en walnoten en een dressing en serveer de salade warm. Een uitstekend alternatief voor de traditionele aardappelsalade die meestal voor het overgrote deel uit mayonaise bestaat. Heerlijk bij koud vlees of gegrilde vis, gevogelte, vlees of groenten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 450 g kleine, nieuwe aardappelen
    • 50 g walnoten
    • 3 stengels bleekselderij, in dunne schijfjes gesneden
    • 6 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
    • 4 el fijngesneden peterselie
    • takjes verse peterselie om te garneren
    • Walnoten-balsamicodressing
    • 2 el walnotenolie
    • 1 el balsamicoazijn
    • 1 teentje knoflook, geperst (desgewenst)
    • snufje fijne suiker
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:45min 

    1. Snijd te grote aardappelen eventueel door. Doe ze in een pan, voeg zoveel kokend water toe dat ze onder staan en breng weer aan de kook. Temper het vuur en laat 15-20 minuten sudderen of tot de aardappelen zacht zijn.
    2. Voor de dressing: meng de olie, de azijn, de knoflook (als u die gebruikt) en de suiker en breng op smaak.
    3. Laat de aardappelen uitlekken en doe ze in een serveerschaal. Voeg de walnoten, de bleekselderij, de lente-uitjes en de peterselie toe. Giet de dressing erover en meng alles voorzichtig door elkaar. Laat iets afkoelen en garneer met de peterselie.

    Variaties en tips

    • Vervang de nieuwe aardappelen door aardperen. Schil of schrap deze, en leg ze dan onmiddellijk in een pan met water en een schijfje citroen of een beetje citroensap, zodat ze niet verkleuren. Bereid ze op dezelfde manier als de nieuwe aardappelen. * • Maak het pikanter door 50 g waterkers of rucola toe te voegen. De peterselie kunt u vervangen door verse koriander of basilicum. * • Vervang de helft van de aardappelen door eenzelfde hoeveelheid van een andere wortelgroente, zoals jonge worteltjes of meiknolletjes. Kook deze groenten samen met de aardappelen. * • U kunt de walnotenolie vervangen door andere olie, zoals hazelnotenolie, arachideolie of pompoenpittenolie. Voor een romige dressing kunt u de olie vervangen door 4 el kwark.

    Pluspunten

    • Bleekselderij bevat kalium, een mineraal dat belangrijk is voor de regulatie van de vochtbalans in het lichaam. Het helpt dus een hoge bloeddruk voorkomen. * • Aardappelen zijn een klassieke bron van zetmeelrijke koolhydraten. De hoeveelheid voedingsvezels in aardappelen hangt af van de bereidingsmethode. Nieuwe, in de schil gekookte aardappelen bevatten eenderde meer voedingsvezels dan geschilde aardappelen. Ongeschild blijven ook de voedingsstoffen net onder de schil beter behouden.

    Bevat per portie

    ✓✓ B6, C * ✓ B1, E, foliumzuur, ijzer, kalium, koper

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Het is lekker en fris. Ik heb bosuitjes gebruikt en dan maar 3 stengels, ipv 6. Dat leek me wat veel. - 23 jul 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren