Warme aardappelsalade met spek

    Warme aardappelsalade met spek

    3keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Deze pittige salade is de ideale partner voor lams- of kippenvlees, maar u kunt de salade ook serveren als een speciaal en heel smakelijk voorgerecht of een lichte maaltijd. Schrap de aardappelen in plaats van ze te schillen, zodat de vitaminen onder de schil en de waardevolle voedingsvezels in de schil beter behouden blijven.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 750 g kleine nieuwe aardappelen, geschrapt
    • 1 blik artisjokharten in pekel of water, circa 400 g, uitgelekt en gespoeld
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 50 g plakjes mager gerookt spek, zonder vet en in kleine stukjes gesneden
    • 1 rode ui, gehalveerd en in dunne schijfjes gesneden
    • 1 rode of gele paprika, zonder zaden en in dunne reepjes gesneden
    • 75 g rucola
    • 1 el balsamicoazijn
    • 1 el droge witte wijn
    • 2 el pijnboompitten, geroosterd
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Kook de aardappelen in een pan met kokend water gedurende circa 15 minuten, afhankelijk van de grootte. Laat ze uitlekken en snijd ze in tweeën, of in vieren als ze te groot zijn.
    2. Terwijl de aardappelen koken, snijdt u de artisjokharten overlangs door. Dep ze droog met keukenpapier. Verhit de helft van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur. Leg de artisjokharten in de pan met de gesneden kant naar beneden en laat ze 2-3 minuten bakken, of tot ze goudbruin zijn. Draai ze om en laat ze nog 1 minuut bruinbakken. Schep de artisjokken in een kom. Voeg de aardappelen toe en houd goed warm.
    3. Verhit de resterende el olie in de pan, voeg het spek en ui toe en laat op een middelhoog vuur 1½ minuut bakken, terwijl u vaak roert. Voeg de paprika toe en laat nog 1 minuut bakken. Schep het spek, ui en paprika met een schuimspaan in de kom met aardappelen en artisjokken. Schep vervolgens de rucola erbovenop.
    4. Zet de pan weer op het vuur en doe de balsamicoazijn en wijn erin. Draai met de pan, zodat alles wordt gemengd. Giet het mengsel over de salade, breng op smaak met zout en peper en meng voorzichtig. Bestrooi ten slotte met de geroosterde pijnboompitten en serveer.

    Een variatie

    • Voor een Italiaanse aardappelsalade met groenten mengt u 2 el fijngesneden rode ui, 1 fijngesneden knoflookteentje, 4 el extra vergine olijfolie en 1 el citroensap. Voeg 1 blik artisjokharten, circa 400 g, uitgelekt, afgespoeld en gehalveerd, toe. Roer en laat ten minste 1 uur in de marinade liggen. Meng de artisjokken en marinade met de warme aardappelen, 2 kleine rauwe courgettes, gehalveerd en in schijfjes gesneden, 12 gehalveerde kerstomaten, 250 g gekookte sperziebonen, in stukken van 5 cm gesneden, en een handvol verse blaadjes basilicum. Meng en bestrooi met 30 g geschaafde parmezaanse kaas.

    Pluspunten

    • Artisjokken, die behoren tot dezelfde familie als de madeliefjes, zijn eetbare distels uit het Middellandse-Zeegebied. De artisjok werd al door de Romeinen als een delicatesse beschouwd. Artisjokken zijn een redelijke bron van foliumzuur en kalium, en bevatten ook calcium en vitamine A en C. * • Rode en gele paprika's zijn niet alleen een uitstekende bron van vitamine C, ze bevatten ook bio-actieve stoffen die bescherming zouden kunnen bieden tegen de oogziekte maculadegeneratie.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, C, E, foliumzuur, niacine * ✓✓ kalium * ✓ zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren