Wijnbladeren gevuld met lamsvlees

    Wijnbladeren gevuld met lamsvlees

    Voeg toe aan favorieten!
    2uur15min


    Maak dit als eerste!

    Gevulde wijnbladeren zijn populair in het Midden-Oosten en het Middellandse-Zeegebied. Er bestaan veel traditionele recepten. Hier is de basis een klassieke Griekse vulling van lamsvlees en rijst, met extra groenten.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 40 gepekelde wijnbladeren, circa 225 g, uitgelekt
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 venkelknol, fijngesneden
    • 1 rode paprika, zonder zaden en in dobbelsteentjes gesneden
    • 1 groene paprika, zonder zaden en in dobbelsteentjes gesneden
    • 2 blikken fijngesneden tomaten, à circa 400 g
    • 2 teentjes knoflook, in dunne schijfjes gesneden
    • 150 ml groentebouillon
    • sap van 1 citroen
    • peper en zout
    • Vulling van lamsvlees en rijst
    • 1 ui, fijngesneden
    • 175 g mager lamsgehakt
    • 1 grote courgette, in dobbelsteentjes gesneden
    • 50 g pijnboompitten
    • 175 g langekorrelrijst
    • 2 el fijngehakte verse munt
    • 450 ml groentebouillon
    • Om te garneren
    • partjes citroen
    • takjes verse peterselie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur15min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:2uur15min 

    1. Spoel de wijnbladeren goed. Doe ze in een pan met kokend water en breng het opnieuw aan de kook. Blancheer de wijnbladeren 2-3 minuten, laat ze uitlekken en leg ze dan opzij.
    2. Maak de vulling. Bak de ui en het lamsgehakt al roerend 5 minuten in een braadpan met antiaanbaklaag, of tot het lamsvlees bruin is en de ui zacht. Voeg de courgette en pijnboompitten toe en laat nog 3-4 minuten al roerend bakken. Voeg de rijst, munt en bouillon toe.
    3. Breng aan de kook, temper dan het vuur en laat onafgedekt gedurende 7-8 minuten sudderen of tot de bouillon door de rijst is opgenomen (de rijst zal nog niet helemaal gaar zijn). Haal de pan van het vuur, breng de rijst op smaak en zet opzij om langzaam af te koelen.
    4. Verwarm de oven voor op 190 °C. Verwijder eventuele lange stelen van de wijnbladeren en leg ze op een snijplank met de nerven naar boven en de gladde kant naar beneden. (U zult waarschijnlijk in verschillende porties moeten werken, aangezien het om 40 bladeren gaat.) Schep in het midden van elk blad een opgehoopte theelepel vulling. Vouw de zijkanten van het blad over de vulling en rol blad en vulling op als een dikke sigaar.
    5. Verhit de olie in een grote vuurvaste schotel. Voeg de venkel en de rode en groene paprika's toe en laat gedurende 5 minuten bakken, terwijl u af en toe roert. Doe de tomaten met hun sap erbij en breng op smaak. Voeg de opgerolde wijnbladeren toe en stop de schijfjes knoflook ertussen. Schenk de bouillon erbij en besprenkel met het citroensap.
    6. Dek de schotel af en zet die nog 1 uur in de oven, of tot de wijnbladeren helemaal zacht zijn geworden en de vulling stevig en gaar is. Haal de schotel uit de oven en laat 15 minuten afgedekt rusten. Garneer het gerecht met de partjes citroen en de takjes peterselie voordat u het serveert.

    Pluspunten

    • Pijnboompitten zijn een goede bron van vitamine E en kalium en ze leveren nuttige hoeveelheden magnesium, zink en ijzer. * • Gevulde wijnbladeren worden vaak in bouillon bereid. Door ze in een saus vol groenten te laten sudderen voegt u extra vitaminen, bètacaroteen en bio-actieve stoffen toe.

    Bevat per portie

    ✓✓ ✓ C * ✓ ✓ A, E, ijzer * ✓ B6, B12, calcium, zink

    Variaties en tips

    • U kunt in de vulling de rijst vervangen door bulgur en de pijnboompitten door fijngehakte amandelen of walnoten. Voeg 50 g grofgesneden rozijnen bij de noten. * • Voor een vegetarische schotel laat u het lamsvlees weg en verhoogt u de hoeveelheid rijst tot 250 g. Bak de ui in 1 eetlepel extra vergine olijfolie tot die zacht is en voeg 1 rode paprika, zonder zaden en fijngesneden, toe met de courgette en pijnboompitten. Voeg de rijst en bouillon toe en ga verder zoals in het hoofdrecept. * • Serveer bij de opgerolde wijnbladeren warm pitabrood om in de heerlijke saus en de groenten te kunnen dopen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren