Winterse pompoensoep met rijst

    Winterse pompoensoep met rijst

    10keer bewaard
    1uur5min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Deze hartige, verwarmende soep is een verleidelijk voorgerecht voor de koude winterdagen. Wanneer u de soep pureert, worden de pompoen en de rijst heel smeuïg en krijgt de soep een fluweelachtige structuur. Voeg wat kerriepoeder toe, dan krijgt de soep een subtiele, pittige smaak.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 kg pompoen
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 2 uien, fijngesneden
    • 1 tl milde kerriepoeder
    • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 1 verse, pikante groene chilipeper, zonder zaden en fijngesneden
    • 1 l groentebouillon
    • 175 g risottorijst
    • peper en zout
    • een beetje warme groentebouillon (desgewenst)
    • 1 el fijngehakte verse koriander

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Schil de pompoen en verwijder de pitten en witte vliezen uit het midden. Spoel de pitten af en bewaar ze. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
    2. Verhit de olie in een grote pan, voeg de uien en het kerriepoeder toe en laat op een middelhoog vuur bakken gedurende 15-20 minuten of tot de uien zacht worden en beginnen te karameliseren. Roer regelmatig.
    3. Voeg de blokjes pompoen, de knoflook en de chilipeper toe en roer door het uienmengsel heen. Voeg de bouillon en 5 eetlepels van de rijst toe. Breng aan de kook, dek de pan af, temper het vuur en laat 25 minuten sudderen of tot de pompoen en de rijst heel zacht zijn.
    4. Breng ondertussen een pan met water aan de kook, voeg de rest van de rijst toe en laat circa 15 minuten koken of tot alles bijna gaar is. Laat uitlekken in een zeef, spoel even af met koud water en laat opnieuw uitlekken.
    5. Verwarm de grill voor. Spreid de pompoenpitten in één laag uit op een bakplaat en rooster ze 3-5 minuten onder de grill tot ze goudbruin zijn en goed geuren. Draai ze enkele malen om. Leg de pitten opzij.
    6. Als de pompoen en de rijst gaar zijn, pureert u de soep. Dat kunt u met een mixer in de pan zelf doen of in een keukenmachine.
    7. Voeg de gekookte rijst toe en breng op smaak met peper en zout. Verhit de soep langzaam. Als de soep te dik is, voegt u een beetje van de warme groentebouillon of water toe. Voeg de fijngehakte koriander toe en serveer de soep bestrooid met de geroosterde pompoenpitten.

    Pluspunten

    • Pompoen kunt u als groente gebruiken, maar ook in zoete gerechten, zoals het traditionele Amerikaanse nagerecht voor Thanksgiving: pompoentaart. Pompoen bevat veel bètacaroteen en daarnaast andere antioxidanten, zoals luteïne en zeaxanthine, twee stoffen die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen infecties en ziekten. * • Rijst is het belangrijkste graanproduct ter wereld. Er bestaan zo'n 2500 soorten. Het is een goede bron van eiwitten, zetmeelrijke koolhydraten en de meeste B-vitaminen. In combinatie met de vitaminen uit de pompoen krijgt u een heel gezonde soep.

    Variaties en tips

    • Vervang het kerriepoeder door 1 eetlepel gedroogde rozemarijn of gemengde kruiden. * • Voor muskuskalebassoep met appel en rijst vervangt u de pompoen door muskuskalebas. Bereid die op dezelfde manier maar gooi de pitten weg. Laat de uien karameliseren en breng ze op smaak met gemalen komijn in plaats van met kerriepoeder. Voeg de kalebas toe aan de pan, samen met 1 geschilde appel, zonder klokhuis en in blokjes gesneden, en 2 fijngesneden teentjes knoflook. Voeg de bouillon en 85 g basmatirijst toe. Laat sudderen zoals in het hoofd-recept en kook ondertussen nog 85 g basmatirijst in een andere pan met water. Schil 1 zure appel en snijd hem in blokjes. Sauteer de blokjes circa 5 minuten in 15 g boter, of tot ze zacht zijn. Pureer de soep zoals in het hoofdrecept en voeg de gekookte rijst en de gesauteerde appel toe. Werk af met 1 eetlepel calvados en 2 eetlepels crème fraîche.

    Bevat per portie

    ✓✓ C * ✓ A, B1, E, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren