Worstentaartje

    Worstentaartje

    3keer bewaard
    2uur30min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Worsten zonder vel zijn gemakkelijk te bereiden en bovendien bepaalt u zelf wat u er allemaal in doet. In dit gerecht worden zelfgemaakte varkensworsten op smaak gebracht met zongedroogde tomaten en prei en gebakken onder een kruidig deeglaagje. Serveer met een puree van wortelgroenten en gebakken bonen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 300 g mager varkensgehakt
    • 100 g verse broodkruimels
    • 1 middelgrote stengel prei, circa 150 g, fijngesneden
    • 50 g zachte zongedroogde tomaten, uitgelekt en fijngesneden
    • 2 el zonnebloemolie
    • peper en zout
    • Deeg
    • 125 g patentbloem
    • 2 eieren
    • 300 ml halfvolle melk
    • 2 el fijngehakte peterselie
    • Puree van wortelgroenten
    • 2 middelgrote worteltjes, circa 225 g in totaal, in stukken gesneden
    • 2 middelgrote rapen, circa 400 g in totaal, in stukken gesneden
    • 1 koolraap, circa 400 g, in stukken gesneden
    • 200 g sperziebonen, schoongemaakt en in schuine plakjes gesneden
    • Gebakken bonen
    • 1 kleine rode ui, fijngesneden
    • 1 teentje knoflook, geperst
    • 3 el tomatenpuree
    • 200 ml groentebouillon
    • 2 blikken cannellinibonen, à circa 400 g, uitgelekt en gespoeld

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur15min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Maak de worsten. Meng het varkensgehakt, de broodkruimels, de prei en de zongedroogde tomaten in een kom en breng op smaak. Meng alles goed en maak dan 8 worsten, elk circa 10 × 2,5 cm. Leg ze op een plaat en laat ze afkoelen.
    2. Maak het deeg. Zeef de bloem en een snufje zout in een kom. Maak in het midden een kuiltje en doe er de eieren en de helft van de melk in. Klop de bloem langzaam door de melk, zodat een dik, glad beslag ontstaat. Voeg de rest van de melk toe terwijl u blijft kloppen, tot een smeuïg, dun beslag ontstaat. Voeg de peterselie toe.
    3. Doe de olie in een ovenschotel van 30 × 25 cm met antiaanbaklaag en verhit ze 5 minuten in de oven. Voeg de worsten toe en bak ze gedurende 10 minuten. Haal de schotel uit de oven. Roer even door het beslag en giet het dan over de worsten. Zet de schotel opnieuw in de oven en bak vervolgens de taart circa 30 minuten of tot het geheel krokant en goudbruin is.
    4. Doe ondertussen de worteltjes, de rapen en de koolraap in een steelpan en giet er kokend water over, zodat ze 5 cm onder water staan. Breng opnieuw aan de kook en laat 20 minuten sudderen, of tot de groenten gaar zijn.
    5. Meng alle ingrediënten voor de gebakken bonen in een grote steel- pan en breng aan de kook. Laat circa 10 minuten koken, of tot een dik mengsel ontstaat. Houd het warm. Stoom tegelijkertijd de sperziebonen gedurende circa 3 minuten of tot ze net gaar zijn.
    6. Laat de wortelgroenten goed uitlekken. Doe ze daarna weer in de pan en plet ze tot een smeuïge puree ontstaat. Voeg de sperziebonen toe en breng op smaak.
    7. Serveer de taart warm, met de puree van wortelgroenten en de gebakken bonen ernaast.

    Variaties en tips

    • Voor een hoger ijzergehalte in uw gerecht kunt u het varkensvlees vervangen door wildgehakt en de zongedroogde tomaten door gedroogde abrikozen. * • U kunt deze taart ook serveren met gebakken aardappelen en knapperige groenten uit de wok in plaats van met een puree van wortelgroenten en gebakken bonen. Gebruik in dat geval 200 g peultjes, 2 courgettes en 3 worteltjes, allemaal in schuine plakjes gesneden. Verhit een wok en voeg 1 eetlepel zonnebloemolie toe. Draai even met de wok, zodat de bodem gelijkmatig is bedekt met de olie. Voeg 3 eetlepels groentebouillon en 1 eetlepel sojasaus toe, temper het vuur en roerbak alles nog 3-5 minuten of tot de groenten gaar, maar ook nog een beetje knapperig zijn.

    Pluspunten

    • Dit is een uitstekend gerecht voor opgroeiende kinderen en tieners, omdat er zoveel verschillende voedingsstoffen in zitten. Het varkensvlees levert eiwitten en zink. De eieren bevatten eiwitten, ijzer, zink, selenium en vitamine A, B en E, terwijl de melk eiwitten, calcium, fosfor en verschillende B-vitaminen levert. De groenten leveren bovendien nog vitamine A, B, C en E. * • Nu groenten meestal het hele jaar door verkrijgbaar zijn en dankzij koeltransporten van overal ter wereld kunnen worden aangevoerd, vergeet men wel eens dat onze eigen wortelgroenten, zoals rapen en koolrapen, ook heel gezond zijn en vooral een goede bron van vitamine C vormen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B2, B6, B12, C, E, niacine, calcium, ijzer, zink * ✓✓ selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren