Worstjes met puree

    Worstjes met puree

    2keer bewaard
    3uur


    Maak dit als eerste!

    Wild is altijd mager en is dan ook ideaal om smakelijke worsten van te maken. Het maakt van deze aloude favoriet een interessant gerecht. Serveer het met broccoliroosjes of met een andere groene groente.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 el zonnebloemolie
    • 8 grote worsten van wild, circa 500 g in totaal
    • 175 g kleine uien, gehalveerd
    • 1 flinke teen knoflook, geperst
    • 175 g champignons, gehalveerd
    • 1 rode paprika, zonder zaden en in dunne schijfjes gesneden
    • 200 ml runderbouillon
    • 150 ml rode wijn
    • 1 el bessen- of bramenjam
    • 3 takjes verse tijm
    • 2 tl maïzena
    • peper en zout
    • Puree met olijfolie
    • 750 g bloemige aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
    • 125 ml halfvolle melk
    • 2 tl olijfolie, extra vergine
    • 1 el fijngehakte peterselie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur30min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:3uur 

    1. Verhit de olie in een diepe braadpan met antiaanbaklaag. Voeg de worsten toe en bak ze op een middelhoog vuur gedurende 10 minuten of tot ze aan alle kanten lichtbruin zijn. Draai ze regelmatig om.
    2. Kook ondertussen de aardappelen voor de puree. Doe de aardappelen in een pan en giet er kokend water bij, zodat ze 5 cm onder water staan. Breng het water opnieuw aan de kook, temper dan het vuur en laat de aardappelen 15-20 minuten koken, of tot de aardappelen heel zacht zijn.
    3. Voeg de uitjes toe aan de worsten en bak ze beide nog 5 minuten of tot de uitjes gaar zijn en de worsten rondom helemaal bruin. Haal de worsten en de uien uit de pan, leg ze op een bord en zet ze opzij. Giet vervolgens het teveel aan olie uit de pan af.
    4. Voeg de knoflook, de champignons en de rode paprika toe aan de pan en bak ze enkele minuten zachtjes, tot alles gaar is. Voeg de bouillon, de wijn, de vruchtenjam en 2 takjes tijm toe. Breng op smaak met peper en zout. Meng de maïzena met 1 eetlepel koud water en voeg het mengsel toe aan de vloeistof in de pan. Breng aan de kook en roer tot het een beetje dikker wordt. Temper dan het vuur en voeg de worsten en de uitjes weer aan de pan toe. Laat 10 minuten zachtjes sudderen.
    5. Laat de aardappelen uitlekken en schud goed met het vergiet of de zeef. Doe de aardappelen dan weer in de pan. Verhit de melk in een kleine steelpan. Giet ze over de aardappelen en stamp tot een smeuïge puree. Voeg de olijfolie en de peterselie toe en breng op smaak met peper en zout.
    6. Verdeel de aardappelpuree voor het serveren over voorverwarmde borden en leg er de worsten, de groenten en de saus (verwijder eerst de takjes tijm) bovenop. Bestrooi met de blaadjes van het overgebleven takje tijm en serveer meteen.

    Variaties en tips

    • Als u geen worsten van wild vindt, koop dan worsten met een hoog vleesgehalte. * • Maak van dit gerecht iets speciaals door everzwijnenworsten te gebruiken in combinatie met appels en cranberry's. Bak de worsten in 1 eetlepel olie en draai ze vaak om. Voeg de uitjes toe en bak ze zoals in het hoofdrecept. Haal de worsten en de uien uit de pan en giet de olie weg. Voeg 150 ml droge cider, 150 ml runderbouillon, 2 appels, in dikke schijven gesneden, 2 theelepels grove mosterd, 2 eetlepels cranberryjam en de fijngeraspte schil van ½ sinaasappel toe. Breng aan de kook, temper dan het vuur en voeg de worsten en de uitjes weer toe aan de pan. Laat nog 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg 125 g verse of diepvriescranberry's toe, roer goed en laat nog 5 minuten zachtjes koken, of tot het fruit zacht is. Bind de saus met de maïzena zoals in het hoofdrecept en serveer.

    Pluspunten

    • Worsten van wild bevatten slechts net iets meer dan de helft van de vetten die in varkensworsten zitten (11% in vergelijking met gemiddeld 20%). Ze hebben ook een rijkere smaak. Bovendien levert wild waardevolle hoeveelheden ijzer in een vorm die gemakkelijk wordt geabsorbeerd. * • Rode wijn is rijk aan flavonoïden die ons beschermen tegen hartziekten en beroerten. Cabernet sauvignon, Merlot en Pinot noir, vooral de soorten die uit Chili komen, zijn wijnen die nog meer flavonoïden bevatten dan andere rode wijnen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B1, B6, B12, C, E, foliumzuur, niacine * ✓✓ A, kalium * ✓ ijzer, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren