Wortelsoep met sinaasappel

    Wortelsoep met sinaasappel

    8keer bewaard
    4uur45min


    13 personen hebben dit gemaakt

    Door de soep te binden met aardappel wordt hij fluwelig zacht, maar niet vetter, zoals met een roux. U kunt deze soep warm of koud eten; het is dus een echte ‘soup for all seasons’.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 l groentebouillon
    • 500 g worteltjes, in fijne blokjes gesneden
    • 100 g aardappelen, geschild en fijngesneden
    • 100 g prei, fijngesneden
    • 2 reepjes geschaafde sinaasappelschil
    • 4 el sinaasappelsap, of naar wens
    • zout en peper
    • Om te garneren
    • 4 el koks- of koffieroom
    • 2 el grof gesneden, verse peterselie
    • 1 reepje geschaafde sinaasappelschil, fijngesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 4uur20min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:4uur45min 

    1. Giet de bouillon in een pan en voeg de worteltjes, de aardappelen, de prei en de sinaasappelschil toe. Breng aan de kook op een hoog vuur. Schep indien nodig het schuim van de oppervlakte. Temper het vuur en laat de soep circa 20 minuten koken of tot de groenten zacht zijn.
    2. Haal de sinaasappelschil eruit. Pureer de soep met een mixer of in een keukenmachine tot hij smeuïg is.
    3. Wilt u de soep warm serveren, doe hem dan in de uitgespoelde pan terug. Verhit hem en voeg het sinaasappelsap toe. Breng op smaak. Doe de soep in kommen en schep een eetlepel room in elke kom. Bestrooi met de peterselie en de sinaasappelschil en serveer hem onmiddellijk.
    4. Wilt u de soep koud serveren, zet hem dan 4 uur in de koelkast. Roer er voor het serveren het sinaasappelsap door en breng op smaak. Garneer en serveer zoals de warme soep.

    Variaties en tips

    • Voor een goed vullende broccolisoep vervangt u de worteltjes door 500 g broccoliroosjes. Bestrooi elke portie soep met een beetje geraspte nootmuskaat en 1 el verkruimelde blauwe kaas. * • Maak soep van sperziebonen op basis van dit recept. Vervang de worteltjes door 450 g sperziebonen, schoongemaakt en fijngesneden. Laat de sinaasappelschil weg en voeg 30 g, circa ¼ knol, fijngesneden venkel toe. Nadat u de soep hebt gepureerd, moet u hem misschien nog zeven om de vezels te verwijderen. Serveer de soep bestrooid met een beetje fijngesneden verse venkelblaadjes (van de knol) of met dille.

    Pluspunten

    • In soep blijven de in water oplosbare vitaminen van groenten, zoals B-vitaminen en vitamine C, grotendeels behouden; deze gaan verloren als het kookwater van groenten wordt weggegooid. * • Deze vetarme soep wordt gemaakt met prei in plaats van met ui. Prei is een goede bron van in water oplosbare vitaminen, waaronder vitamine C en foliumzuur.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, E * ✓✓ C * ✓ B1, B6, foliumzuur, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren