Yakitori van kip

    Yakitori van kip

    19keer bewaard
    1uur35min


    4 personen hebben dit gemaakt

    Deze heerlijke kipspiesjes met groene paprika en lente-ui, die in het Japans yakitori heten, kunnen van tevoren worden gemaakt en later gegrild. Marineer de kip een paar uur of een nacht lang, zodat de aroma's goed kunnen intrekken en vergeet niet de prikkers voor het grillen te weken, om schroeien te voorkomen.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 30 

    • 3 el Japanse sojasaus
    • 3 el sake of droge sherry
    • 1 el sesamolie van geroosterd sesamzaad
    • 1 teentje knoflook, uitgeperst
    • 1 el fijngehakte verse gemberwortel
    • 2 tl honing
    • 500 g kipfilet, in blokjes van 2 cm gesneden
    • 1 grote groene paprika, zonder de zaden en in 30 blokjes gesneden
    • 4 grote lente-uien, overdwars in 30 stukjes gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur20min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:1uur35min 

    1. Meng in een kom sojasaus, sake of sherry, sesamolie, knoflook, gember en honing. Doe de stukjes kip erbij en schep de marinade erover. Zet de kom afgedekt minimaal 1 uur of een nacht lang in de koelkast.
    2. Leg vlak voor het grillen 30 cocktailprikkers in warm water en laat ze 10 minuten weken. Verwarm de grill voor op de middelste stand.
    3. Rijg aan elke prikker een stukje lente-ui en twee stukjes kip met daartussen een stukje paprika. Leg de spiesjes op de grillplaat en gril ze in 10-15 minuten gaar, draai ze af en toe om en bestrijk ze met de marinade. Serveer ze warm.

    Bevat per spiesje

    ✓ C, niacine

    Variaties en tips

    • Bestrooi de spiesjes als ze bijna gaar zijn met wat sesamzaad. * • Maak de marinade van 3 el hoisinsaus, vermengd met 2 el droge sherry en 1 el arachideolie. Voeg desgewenst ½ tl vijfkruidenpoeder of ½ fijngehakte verse rode peper (zonder de zaadjes) toe. * • Vervang de paprika door stukjes stoneleek, rode of oranje paprika, courgette of kleine champignonhoedjes. * • Gebruik voor zalmspiesjes 500 g zalmfilet zonder vel en marineer deze een halfuur in een mengsel van 3 el (Japanse) sojasaus, 2 el droge sherry, 1 el arachideolie, 1 uitgeperst teentje knoflook, 1 tl honing en de geraspte schil van 1 kleine sinaasappel. Rijg de stukjes vis aan cocktailprikkers, afgewisseld met hele, stevige kerstomaatjes en stukjes lente-ui. Gril ze 10-15 minuten, draai ze daarbij geregeld om en bestrijk ze met de marinade.

    Pluspunten

    • Voor feestelijke hapjes wordt vaak deeg gebruikt, waardoor ze veel vet en calorieën bevatten. Deze spiesjes, gemaakt van magere kip en groenten, zijn een vetarm alternatief en ze zien er heel aantrekkelijk uit. * • Honing wordt al van oudsher als zoetmiddel en conserveringsmiddel gebruikt. Het fructosegehalte is hoger dan dat van suiker, waardoor honing zoeter smaakt. Per gewicht levert het echter minder calorieën omdat het meer water bevat.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren