Zalm met dragonmayonaise

    Zalm met dragonmayonaise

    2keer bewaard
    35min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Zalm is het hele jaar door tegen een redelijke prijs verkrijgbaar. Dit gerecht is zowel koud als warm erg lekker. Serveer er een groene salade bij met peultjes of sperziebonen en knapperig brood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 zalmmoten of stukken filet, à circa 125 g
    • 150 ml droge witte wijn
    • 1-2 laurierblaadjes
    • reepjes citroenschil
    • peper en zout
    • Dragonmayonaise
    • 4 el mayonaise
    • 150 g magere yoghurt
    • fijngeraspte schil van 1 citroen
    • 2 el fijngehakte verse dragon
    • Couscous
    • 250 g couscous
    • 4 tomaten, grofgesneden
    • 3 lente-uitjes, fijngesneden
    • 50 g waterkers, grofgesneden
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • sap van 1 citroen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Klaar in:35min 

    1. Doe de zalm in een diepe braadpan met antiaanbaklaag. Giet de wijn erover en voeg de laurierblaadjes en de citroenschil toe en breng op smaak met peper en zout. Breng aan de kook, temper dan het vuur, dek af en pocheer de zalm 5-6 minuten of tot hij net gaar is (in het midden moet hij nog een beetje doorzichtig zijn).
    2. Meng ondertussen de mayonaise, de yoghurt, de geraspte citroenschil en de dragon. Breng op smaak met peper en zout naar wens en schep het mengsel in een kom.
    3. Als de vis gaar is, laat u hem uitlekken boven een maatbeker. Vul de opgevangen kookvloeistof aan met kokend water tot u 350 ml hebt. Doe de vis weer in de pan, dek deze af, zodat de vis warm blijft en zet de pan weg.
    4. Doe de couscous in een kom en giet de aangelengde visbouillon erover. Laat 3-4 minuten rusten, zodat de vloeistof wordt geabsorbeerd. Ga met een vork door de couscous en voeg de grofgesneden tomaten, de lente-uitjes en de waterkers toe. Besprenkel met de olijfolie en het citroensap en meng goed. Breng op smaak met peper en zout naar wens.
    5. Serveer de warme zalm boven op de couscoussalade en geef de dragonmayonaise erbij.

    Variaties en tips

    • Als u van een anijssmaak houdt, kunt u de zalm pocheren in een mengsel van 100 ml water of bouillon en 4 eetlepels Pernod. De anijssmaak past uitstekend bij de smaak van de dragon in de mayonaise. * • U kunt de dragonsaus in plaats van met de magere yoghurt ook maken met zure room, crème fraîche (vetarm als u dat wenst) of Griekse yoghurt. * • Voor een waterkerssaus vervangt u de dragon door 30 g fijngesneden waterkers. * • Voor speciale gelegenheden kookt u een hele zalm en serveert u die gegarneerd met partjes citroen en takjes verse dragon. Breng de zalm op smaak en pak hem losjes in in een groot stuk ingeoliede aluminiumfolie. Bak hem in een voorverwarmde oven van 180 °C. Reken op 10 minuten baktijd per 450 g. Voor een buffet volstaat 2-2,5 kg zalm voor circa 10 personen, maak in dat geval driemaal zoveel dragonmayonaise en couscous.

    Pluspunten

    • Door mayonaise te mengen met magere yoghurt, krijgt u een lichtere saus die minder calorieën en vetten bevat dan mayonaise. * • Couscous is in Noord-Afrikaanse landen het belangrijkste voedingsmiddel. Het bevat weinig vetten en veel zetmeelrijke koolhydraten.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, E, ijzer, niacine * ✓✓ A, C, selenium * ✓ B2, calcium, foliumzuur, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren