Zalm met mangosaus

    Zalm met mangosaus

    2keer bewaard
    1uur5min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dit gerecht is een prachtige combinatie van schitterende kleuren en heerlijke smaken, van het peperlaagje op de zalm tot de pittige waterkers en de smaakvolle, verrassende mangosaus. Dit gerecht barst van de vitaliteit, het ziet er goed uit, is fijn om te eten en zit boordevol vitaminen en mineralen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 moten zalmfilet, à 150 g
    • 4 tl gemengde peperkorrels (zwart, wit, groen en roze)
    • 700 g jonge, nieuwe aardappelen, schoongeboend en gehalveerd als het grote zijn
    • 175 g waterkers
    • Mangosaus
    • 1 mango, circa 400 g
    • 3 lente-uien, fijngesnipperd
    • 1-2 tl roze peperkorrels in pekel, afgespoeld en grofgehakt
    • 3 el verse koriander, fijngehakt
    • 2 el limoensap
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • tabasco naar wens

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur5min 

    1. Controleer of er nog graten in de zalmfilets zitten en verwijder deze desgewenst met een pincet. Plet de peperkorrels met stamper en vijzel en druk ze in de zalmfilets. Zet weg.
    2. Doe de aardappelen in een steelpan, giet er kokend water over en breng opnieuw aan de kook. Temper dan het vuur en laat nog 10-12 minuten koken, of tot de aardappelen zacht zijn. Verwarm ondertussen een geribbelde gietijzeren pan voor.
    3. Maak ondertussen de saus klaar. Schil daarvoor de mango en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe ze in een grote kom en meng ze met de lente-uien, de roze peperkorrels, de koriander, het limoensap, de olijfolie en een scheut tabasco.
    4. Vet de pan indien nodig in met een beetje olie en leg er dan de zalmfilets in, met het vel naar beneden. Laat 4 minuten bakken op een middelhoog vuur. Draai ze om en laat ze nog 4 minuten bakken, of tot de vis gaar is. Laat de aardappelen uitlekken.
    5. Schik de waterkers en de nieuwe aardappelen op 4 borden. Leg de zalmfilets erbovenop en serveer ze met de mangosaus.

    Variaties en tips

    • In plaats van de roze peperkorrels grof te hakken, kunt u ze ook heel in de saus doen. * • De mangosaus smaakt ook heerlijk bij andere vette vis, zoals tonijn, zwaardvis en makreel. * • Bedek de zalm met een korstje van mierikswortel in plaats van peperkorrels. Meng daarvoor 2 el mierikswortelpasta met 1 eierdooier en doop daarin een kant van de visfilets. Meng 75 g verse broodkruimels met 1 el fijngehakte peterselie en druk dit mengsel in de mierikswortel. Verhit 15 g boter en 1 tl zonnebloemolie in een braadpan. Voeg de zalm toe, met het vel naar beneden, en laat 2 minuten bakken. Draai de vis om en laat nog 4-5 minuten bakken. Serveer op de aardappelen en een mengsel van kerstomaten en sla.

    Pluspunt

    • Zalm is rijk aan omega-3-vetzuren, dat zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die beschermen tegen coronaire hartziekten en beroerten door het bloed minder ‘dik’ te maken, zodat er minder gauw stolsels worden gevormd. Door voeding te eten die rijk is aan omega-3-vetzuren kunnen we wellicht ook artritis voorkomen en bestrijden. Zalm bevat bovendien nog vitamine B6 en B12, selenium en kalium.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B6, B12 * ✓✓ B1, niacine, ijzer, kalium, koper, selenium * ✓ B2, E, foliumzuur, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren