Zalmcoulibiac

    Zalmcoulibiac

    5keer bewaard
    3uur


    4 personen hebben dit gemaakt

    Dit traditionele visgerecht uit Rusland wordt gemaakt met gepocheerde zalm, rijst en champignons. In deze moderne versie wordt krokant filodeeg gebruikt. Aangezien u coulibiac helemaal van tevoren kunt bereiden is het een ideaal gerecht voor als u gasten krijgt. Het enige wat er nog bij hoort, zijn kleurrijke, gestoomde groenten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 400 g zalmfilet
    • 3 el droge witte wijn
    • 1 laurierblaadje
    • 6 zwarte peperkorrels
    • 30 g boter
    • 2 uien, fijngesneden
    • 200 g champignons, in dunne plakjes gesneden
    • peper en zout
    • 200 g basmatirijst
    • 2 el fijngehakte verse dille
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 7 blaadjes filodeeg, circa 200 g in totaal
    • 1 ei, losgeklopt
    • partjes citroen om te serveren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur20min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:3uur 

    1. Doe de zalm in een pan (geen aluminium) met de wijn, het laurierblaadje en de peperkorrels. Giet er voldoende koud water bij om de vis net te bedekken. Zet de pan op een middelhoog vuur en breng zachtjes aan de kook. Temper het vuur, zodat de vloeistof net blijft sudderen, dek de pan af en laat 10 minuten koken. Haal dan de pan van het vuur en laat de vis afkoelen in de pocheervloeistof.
    2. Laat ondertussen 15 g van de boter smelten in een grote braadpan. Voeg de uien toe en roer goed, dek de pan dan af en laat op een laag vuur 8-10 minuten bakken, of tot de uien zacht en doorzichtig zijn. Voeg de champignons toe en breng op smaak met peper en zout naar wens. Zet het vuur hoger en laat 5 minuten onafgedekt en al roerend bakken, of tot de champignons zacht zijn. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.
    3. Spoel de rijst en kook hem 10-12 minuten in een pan met kokend water, of volg de instructies op de verpakking, tot hij gaar is. Laat de rijst uitlekken en schep hem op een groot bord of in een grote schaal om af te koelen.
    4. Laat de afgekoelde zalm uitlekken en breek het vlees in stukken. Verwijder het vel en de graten. Meng de rijst voorzichtig met het champignonmengsel. Voeg de fijngehakte dille toe en breng op smaak met peper en zout.
    5. Laat de resterende 15 g boter met de olie smelten in een steelpan. Schik 3 blaadjes deeg overlappend op een licht ingeoliede bakplaat, zodat ze een vierkant van 40 cm bedekken. Smeer ze zuinig in met het boter-oliemengsel. Schik er 3 blaadjes bovenop en smeer ze ook in met de boter en de olie.
    6. Schep de helft van het rijstmengsel in het midden van het deeg in een rechthoek van 30 ×17 cm. Leg de stukken zalm erop. Schep de rest van de rijst erop en schik het in een mooie vorm. Smeer de randen van het deeg lichtjes in met het losgeklopte ei, plooi het deeg dan over de vulling, zodat een mooi gesloten pakje ontstaat. Smeer het laatste blaadje filodeeg in met de rest van het botermengsel en snijd het in vieren. Verfrommel de stukjes een beetje en bevestig ze met een beetje van het losgeklopte ei boven op de coulibiac als versiering. Dek af en zet maximaal 4 uur koud weg tot u het kunt bakken.
    7. Verwarm de oven voor op 200 °C als u de coulibiac wilt bakken. Smeer de coulibiac in met het losgeklopte ei en laat dan 35-40 minuten bakken of tot het deeg goudbruin is en de coulibiac in het midden kokendheet is (controleer het met een spies). Schep de coulibiac op een bord en leg er de partjes citroen bij. Snijd in plakken en serveer.

    Een variatie

    • Voor coulibiac van gerookte schelvis vervangt u de zalm door 400 g gerookte schelvisfilet. Pocheer de vis zoals in het hoofdrecept, maar vervang het water door halfvolle melk. Voeg in stap 2 in plaats van de champignons 125 g doperwten uit de diepvries toe aan de gare uien en laat nog 1 minuut bakken. Gebruik fijngehakte peterselie in plaats van dille en voeg een fijngesneden, hardgekookt ei toe aan het mengsel van rijst en erwten in stap 4.

    Pluspunten

    • Zwarte peperkorrels zijn de gedroogde vruchten van een tropische plant uit India. Ze worden geplukt als ze groen zijn en men laat ze rijpen in de zon voordat ze gedroogd worden. Kruidengenezers geloven dat zwarte peper de spijsvertering kan stimuleren. * • Filodeeg is een vetarm alternatief voor kruimel- en bladerdeeg. In 100 g filodeeg zitten 2 g vet en 275 kcal, in hetzelfde gewicht aan kruimeldeeg zitten 29 g vet en 449 kcal.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, niacine * ✓✓ E, koper, selenium * ✓ B2, foliumzuur, ijzer, kalium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren