Zalm-dilletaartjes

    Zalm-dilletaartjes

    14keer bewaard
    1uur25min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Kleine taartjes gegarneerd met sla zijn een bijzonder aantrekkelijk voorgerecht. De visvulling is heerlijk licht en is bereid met een saus op basis van maïzena en geklopt eiwit, waardoor het een bijzonder luchtig soufflégerecht wordt. Serveer ze rechtstreeks uit de oven.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • Kruimeldeeg
    • 115 g bloem
    • snufje zout
    • 55 g koele boter, in blokjes gesneden
    • Zalmvulling
    • 25 g maïzena
    • 150 ml halfvolle melk
    • 1 blikje roze zalm zonder vel of graten, circa 180 g, uitgelekt en in stukjes verdeeld
    • 2 el verse dille, fijngehakt
    • 2 el vers bieslook, fijngeknipt
    • 2 eieren, gesplitst
    • zout en peper
    • Garnering
    • 150 g slamelange, zoals frisée en rucola
    • 1 rode paprika, zonder zaadlijsten en in reepjes gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur10min  ›  Bereiding: 15min  ›  Klaar in:1uur25min 

    1. Zeef voor het deeg de bloem en een snufje zout in een grote kom. Kneed de boter erdoor tot het mengsel op broodkruim lijkt. Sprenkel er 2 el koud water over en meng alles met een tafelmes tot deeg. Maak van het deeg een soepele bal en wikkel die in vetvrij papier of huishoudfolie en laat minstens 30 minuten afkoelen. Begin ondertussen met de vulling.
    2. Meng de maïzena met 2 el van de melk tot een smeuïge massa. Breng de resterende melk in een steelpan aan de kook. Schenk al roerend wat van de hete melk bij het maïzenamengsel. Voeg het mengsel bij de melk in de pan. Breng opnieuw aan de kook en blijf roeren tot de saus indikt; temper dan het vuur en laat alles 2 minuten zachtjes sudderen.
    3. Neem de pan van het vuur. Roer de zalm, dille, bieslook erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe. Roer de eierdooiers erdoor. Houd apart.
    4. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel het deeg in 6 porties. Rol vervolgens elke portie dun uit en bekleed hiermee 6 taartvormpjes (springvormen) met teflonlaag, 9 cm in diameter en 2,5 cm diep.
    5. Prik het deeg in en zet de vormpjes op een bakplaat. Bak ze 10 minuten blind (zie blz. 19). Verwijder het bakpapier en de bonen en bak in circa 5 minuten licht goudbruin. Laat afkoelen, neem de bakjes dan voorzichtig uit de vorm en zet ze terug op de bakplaat.
    6. Klop het eiwit stijf en spatel het door het zalmmengsel. Schep het mengsel in de taartbakjes en bak die circa 15 minuten, totdat ze gerezen zijn en goudbruin. Serveer ze meteen op aparte borden, gegarneerd met sla en reepjes paprika.

    Eieren splitsen

    In deze video laten we je 4 methodes zien hoe je gemakkelijk eieren kunt splitsen.

    Variaties en tips

    • Vervang de zalm door goed uitgelekte tonijn (naturel) uit blik. * • Serveer de taartjes koud. Ze zien er dan niet meer uit als soufflés, maar ze smaken heerlijk. * • Voor taartjes met spinazie en parmezaanse kaas ontdooit u 125 g diepvriesspinazie circa 2 minuten op een laag vuur. Verwijder het overtollige vocht en voeg de spinazie met ½ tl nootmuskaat aan de saus toe; de zalm, dille en bieslook blijven achterwege. Roer de eierdooiers erdoor en 30 g geraspte parmezaanse kaas. Spatel de eiwitten erdoor en bak zoals in het hoofdrecept aangegeven. Garneer met sla, kerstomaatjes en lente-uitjes.

    Pluspunten

    • Net als andere vissoorten is zalm een goede bron van linoleen, dat de kans op hartkwalen en beroerten kan verkleinen. * • De saus voor de soufflévulling is gebonden met maïzena in plaats van met een roux van boter en bloem en bevat daardoor veel minder vet. * • Dille werd door de oude Egyptenaren al gebruikt om zijn verzachtende en kalmerende eigenschappen. In Amerika werd het bekend onder de naam ‘kerkkruid’, omdat de kolonisten op dillezaad kauwden om te voorkomen dan hun maag ging rommelen tijdens de lange preken.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12, C * ✓ E, niacine, calcium, selenium, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren