Zalm-tomatenchowder

    Zalm-tomatenchowder

    5keer bewaard
    45min


    Maak dit als eerste!

    Deze verrukkelijke maaltijdsoep wordt op smaak gebracht met bacon, prei en tomaten – ‘Chowder’ komt van het Franse chaudière, wat kookketel betekent. De soep wordt gebonden met aardappelen. Al met al een perfecte omgeving voor zachte reepjes zalm. Zuurdesembrood smaakt hier uitstekend bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 moot zalmfilet van circa 200 g, zonder vel
    • 1 laurierblaadje
    • 300 ml vis- of groentebouillon
    • 600 ml halfvolle melk
    • 15 g ongezouten boter
    • 1 tl zonnebloemolie
    • 1 grote ui, gesnipperd
    • 1 prei, fijngehakt
    • circa 30 g bacon, fijngehakt
    • 350 g aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
    • 350 g tomaten, ontveld, van pitjes ontdaan en in blokjes gesneden
    • 3 el fijngehakte peterselie
    • 4 el Griekse yoghurt
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:45min 

    1. Doe de zalm met het laurierblad in een grote koekenpan. Giet de bouillon erbij en eventueel wat van de melk, zodat de vis met vocht is bedekt. Breng dit langzaam aan de kook, doe het deksel op de pan en laat alles 6-7 minuten zachtjes koken, totdat de vis begint los te laten. Neem de zalm met een schuimspaan uit de pan, verdeel hem in stukjes en verwijder eventuele graten. Houd de zalm apart. Schenk het kookvocht (met het laurierblad) in een kom en zet deze apart.
    2. Verhit boter en olie in de pan. Voeg ui, prei en bacon toe en bak dit onder regelmatig roeren in 10 minuten op een laag vuur zacht. Voeg aardappelen toe en bak deze al roerend 2 minuten mee.
    3. Voeg het achtergehouden kookvocht en de resterende melk toe. Breng dit aan de kook, dek de pan voor de helft af en laat alles onder af en toe roeren zachtjes koken; kook de tomaten 3-4 minuten mee. De aardappelen moeten zacht zijn maar niet uit elkaar vallen.
    4. Pureer om de soep te binden ongeveer twee soeplepels vol van het mengsel met een staafmixer of keukenmachine, voeg dit weer toe en roer goed.
    5. Roer de stukjes zalm erdoor en 2 el van de peterselie. Laat dit 1-2 minuten zachtjes koken, totdat de soep door en door heet is. Verwijder het laurierblad. Breng op smaak met peper en zout.
    6. Schep de soep in voorverwarmde kommen. Schep op elke kom 1 el yoghurt, roer deze even rond door de kom, en bestrooi met de resterende peterselie. Serveer meteen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B6, B12, C, E * ✓✓ A, B1, B2, foliumzuur, niacine, calcium, kalium, selenium, zink * ✓ ijzer, koper

    Pluspunten

    • Zalm is een uitstekende bron van eiwit, van de vitaminen B6 en B12 en van de mineralen selenium en kalium, maar bevat ook gezonde vetten. * • Melk levert verschillende belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwit, calcium, fosfor en veel van de B-vitaminen. Deze stoffen bevinden zich in het niet-vette gedeelte van de melk; melk die minder vet bevat, zoals halfvolle melk, bevat er dus meer van dan de volvette versie.

    Variaties en tips

    • Fruit voor soep met maïs en blauwschimmelkaas 1 gesnipperde ui en 1 fijngesneden stengel bleekselderij in 15 g boter. Roer er 350 g ontvelde en in blokjes gesneden tomaten door, 450 ml halfvolle melk, 300 ml groentebouillon en 1 laurierblad. Laat dit half afgedekt ongeveer 12 minuten zachtjes koken tot de aardappelen zacht zijn. Pureer eenderde van de soep met de staafmixer of keukenmachine, en roer de puree vervolgens door de rest van de soep. Roer er 1 blik maïs van ongeveer 420 g door, 3 el fijngeknipt bieslook en zout en peper naar smaak. Laat dit 2-3 minuten zachtjes koken. Doe de soep in kommen en schep op elke kom 1 el kwark en 30 g verkruimelde blauwschimmelkaas. * • Maak een snelle, makkelijke soep. Fruit 1 bosje in ringetjes gesneden lente-ui in 15 g boter. Voeg 350 g geschilde en in blokjes gesneden aardappelen, 450 ml visbouillon en 300 ml halfvolle melk toe. Laat dit half afgedekt circa 12 minuten koken totdat de aardappelen zacht zijn. Pureer een paar aardappelen buiten de pan om de soep te binden en roer er dan 350 g mosselen uit blik door, goed uitgelekt, 1 blik maïs van 420 g, 200 g tomatenblokjes uit blik, met het sap, 3 el fijngehakte peterselie, 2 el droge sherry, en zout en peper. Laat dit 5 minuten zachtjes koken totdat de soep door en door heet is.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren