Zeevruchten uit de wok

    Zeevruchten uit de wok

    8keer bewaard
    22min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Voor een snelle en heerlijke traktatie gaat er niets boven dit wokgerecht. U hebt weinig olie nodig en het zeewier en de groenten zorgen voor veel smaak en structuur. Ingemaakte gember is verkrijgbaar in grote supermarkten.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • sap van 1 citroen of 1 limoen
    • 2 tl vloeibare honing
    • 2 el lichte sojasaus
    • 4 middelgrote sint-jakobsvruchten, circa 200 g in totaal, in vieren gesneden
    • 24 gepelde rauwe steurgarnalen, circa 175 g in totaal
    • 10 g gedroogd wakame-zeewier
    • 350 g Chinese eiernoedels
    • 1 el olie om te wokken, of 2 tl zonnebloemolie gemengd met 1 tl geroosterde sesamolie
    • 300 g taugé
    • 150 g paksoi, gescheurd
    • 1½ el ingemaakte gember

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 7min  ›  Klaar in:22min 

    1. Meng het citroen- of limoensap met de honing en 1 eetlepel van de sojasaus. Giet die marinade over de sint-jakobsvruchten en de garnalen en laat circa 5 minuten in de marinade liggen.
    2. Doe ondertussen de wakame in een kom, voeg 300 ml koud water toe en laat 8-10 minuten weken. Doe de noedels in een grote kom en giet er voldoende kokend water bij om ze ruimschoots onder te dompelen. Laat ze 4 minuten weken, tot ze zacht zijn, of volg de instructies op de verpakking. Laat ze uitlekken als ze gaar zijn.
    3. Laat de sint-jakobsvruchten en de garnalen uitlekken, dep ze droog met keukenpapier en bewaar de marinade. Verhit een wok of braadpan met zware bodem tot deze heet is, voeg dan de olie toe en draai zodat de wok of pan helemaal is bedekt. Voeg de sint-jakobsvruchten en de garnalen toe en bak ze 2-3 minuten of tot de garnalen roze en de sint-jakobsvruchten ondoorzichtig zijn. Haal de zeevruchten uit de pan en zet ze opzij.
    4. Voeg de taugé, de paksoi, de bewaarde marinade, de resterende eetlepel sojasaus en de gember toe en laat 1-2 minuten bakken.
    5. Doe de sint-jakobsvruchten en de garnalen weer in de wok, samen met de goed uitgelekte wakame en bak het geheel 1 minuut of tot alles net warm is. Serveer met de eiernoedels.

    Variaties en tips

    • Gebruik 200 g sint-jakobsvruchten en 175 g gekookte gepelde garnalen. Na 1-2 minuten bakken zijn de sint-jakobsvruchten gaar en de garnalen opgewarmd. * • Voor een heerlijke, meer groenterijke versie van dit recept, vervangt u de taugé en de paksoi door 200 g gemengde Chinese groenten, gescheurd, 4 lente-uitjes, in dunne schijfjes gesneden, 150 g peultjes of suikererwten (sugarsnaps), 100 g champignons, in dunne schijfjes gesneden, en 1 blik waterkastanjes, circa 225 g, uitgelekt en in schijfjes gesneden. Laat het zeewier en de ingemaakte gember weg. Serveer dit wokgerecht met gekookte rijst in plaats van noedels.

    Pluspunten

    • Taugé wordt al sinds de Oudheid gebruikt in Azië, maar is in het Westen pas populair geworden dankzij de Chinese en Japanse restaurants. Wat voedingswaarde betreft, is het grootste verschil met de niet-ontsproten zaden dat taugé meer water bevat, waardoor u van taugé tweemaal zoveel moet eten als van gedroogde zaden om evenveel eiwitten, koolhydraten en andere voedingsstoffen binnen te krijgen. * • Wakame-zeewier wordt meestal gedroogd verkocht en dan geweekt in water. Het bevat enkele essentiële mineralen, calcium, fosfor, magnesium en jodium.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B12, ijzer, niacine, * ✓✓ foliumzuur, koper, selenium, zink * ✓ B6, C, E, calcium, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren