Zeevruchtenjambalaya

    Zeevruchtenjambalaya

    5keer bewaard
    37min


    Maak dit als eerste!

    Een kleine hoeveelheid sappige zalm en garnalen wordt gemengd met rijst en veel groenten. Dit verleidelijk pittige gerecht uit de Amerikaanse staat Louisiana bevat een goed evenwicht tussen eiwitten en koolhydraten. Nog een voordeel voor de kok is dat het wordt bereid in één pan en op zichzelf een volledige maaltijd vormt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1½ el olijfolie, extra vergine
    • 1 ui, fijngesneden
    • 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
    • 1 groene of rode paprika, zonder zaden en in reepjes gesneden
    • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
    • ½ tl gemalen gember
    • ½ tl cayennepeper
    • 1 tl milde chilipoeder
    • 350 g witte langkorrelige rijst
    • 900 ml hete groentebouillon
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 225 g
    • 3 el grofgehakte peterselie
    • 100 g gepelde, grote rauwe garnalen
    • 200 g zalmfilet zonder vel, in blokjes van 2,5 cm gesneden
    • scheutje tabasco (desgewenst)
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 7min  ›  Klaar in:37min 

    1. Verhit de olie in een grote pan op een middelhoog vuur. Voeg de ui toe en laat 3 minuten al roerend bakken. Doe de bleekselderij, de groene of rode paprika, de knoflook, de gember, de cayennepeper, het chilipoeder en de rijst erbij en laat 2 minuten al roerend bakken.
    2. Voeg de hete bouillon toe en roer goed. Temper dan het vuur, zodat de bouillon zachtjes suddert. Dek de pan af met een goed sluitend deksel en laat 15 minuten sudderen.
    3. Voeg de fijngesneden tomaten met hun sap en 2 eetlepels van de peterselie toe. Voeg dan de garnalen en de zalm toe. Dek opnieuw af en laat 3-4 minuten sudderen, of tot de zeevruchten net gaar zijn en de rijst de meeste vloeistof heeft geabsorbeerd en gaar is.
    4. Voeg tabasco toe als u dat gebruikt en breng op smaak met peper en zout naar wens. Bestrooi met de resterende eetlepel peterselie en serveer heet.

    Variaties en tips

    • Gebruik zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. Laat 30-40 minuten koken en voeg ongeveer 150 ml meer bouillon toe. * • Voor jambalaya van varkensvlees en gerookte worst snijdt u 200 g varkensfilet in reepjes en bakt u ze in 1 eetlepel extra vergine olijfolie. Haal ze uit de pan en zet opzij. Voeg 1 fijngesneden rode ui toe aan de pan en laat 5 minuten bakken of tot alles bijna gaar is. Voeg de rijst toe en laat 2-3 minuten bakken. Voeg dan 750 ml groentebouillon toe. Dek af en laat 10 minuten sudderen. Voeg 1 blik tomaten met paprika en basilicum, circa 400 g, met het sap, en 200 g courgettes, in plakjes, toe. Dek af en laat nog 5 minuten koken. Voeg het varkensvlees weer toe aan de pan, samen met 125 g plakjes gerookte worst en laat afgedekt nog 5 minuten koken, of tot alle vloeistof is geabsorbeerd en de rijst gaar is. Serveer bestrooid met 2 eetlepels fijngehakte peterselie.

    Pluspunten

    • Garnalen bevatten weinig vetten en veel eiwitten. Ze zijn een goede bron van het antioxidante mineraal selenium, dat het hart en de bloedvaten beschermt. * • Zalm levert vitamine B6 en B12 en de mineralen selenium en kalium. * • Rijst heeft meer water nodig om te groeien dan andere graangewassen. De belangrijkste reden waarom er water op de rijstvelden staat, is echter om onkruid tegen te gaan.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ B12, C * ✓✓ B6, E, niacine, koper, selenium, zink * ✓ B1, foliumzuur, ijzer, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren